Linkovi

Tramp nagovestio osnivanje medijske organizacije da bi "objavljivao prave vesti"


Tabla na ulasku u sedište Glasa Amerike u Vašingtonu (Foto: VOA/Mia Bush)
Tabla na ulasku u sedište Glasa Amerike u Vašingtonu (Foto: VOA/Mia Bush)

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je kablovsku TV mrežu Si En En (CNN) tokom govora u četvrtak, predlažući da pokrene - kako se izrazio "našu sopstvenu mrežu" kako bi se borila protiv globalnog uticaja tog medijskoig giganta i njegovih, kako je Tramp rekao, "lažnih" vesti.

Tramp je takođe pomenuo i Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa tokom posete Floridi, i to u prošlom vremenu, iako ta dva entiteta, koje finansira američka vlada, svake nedelje, prema procenama, prati 275 miliona ljudi širom sveta.

Predsednik Tramp tokom današnjeg govora na Floridi (Foto: AP)
Predsednik Tramp tokom današnjeg govora na Floridi (Foto: AP)

Dok se žalio na CNN, koji je česta meta predsednikovog gneva, Tramp je pred svojim pristalicama u centralnoj Floridi rekao:

“Nekad smo imali Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike - to smo uradili da bismo poduprli zemlju i to ne funkcioniše baš dobro”.

Zatim je dodao:

"Trebalo bi da otvorimo sopstvenu mrežu i emitujemo prave vesti, jer (CNN) je toliko loš. Toliko je ,.loš za našu zemlju".

Nije jasno zbog čega je predsednik govorio o dve medijske organizacije. u prošlom vremenu. Novinari Glasa Amerike u Beloj kući često postavljaju predsedniku pitanja o američkoj spoljnoj politici, a nekoliko sati pre predsednikove izjave, izveštačica Glasa Amerike iz Bele kuće, (Petsi Vidakusvara, prim. a), uputila mu je pitanje da li će se možda vratiti mirovnim pregovorima sa Talibanom.

Tramp za VOA: Nije pravo vreme za sastanak s Putinom
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Predsednik Tramp dao je dva televizijska intervjua Glasu Amerike (VOA), novinarki Greti Van Sasteren, a zvaničnici Bele kuće često daju izjave za naš medij i informacije koje se koriste u objavljenim tekstovima.

"Glas Amerike je oduvek bio - a i dalje je - ponosan na svoju misiju da pruža objektivne, kredibilne vesti i informacije zemljama koje nemaju drugi pristup tim vestima i informacijama, i da ispriča američku priču u inostranstvu", navela je u saopštenju Amanda Benet, direktorka Glasa Amerike.

Glas Amerike je od portparolke Bele kuće Stefani Grišam i njenih zamenika tražio komentar povodom predsednikovih reči, ali još nije dobio odgvor.

Glas Amerike počeo je da emituje program 1942, kako bi se suprotstavio nacističkoj propagandi tačnim, objektivnim vestima i informacijama. Glas Amerike je najveći američki medij koji emituje program za inostranstvo, pružajući vesti i informacije na više od 40 jezika. Procenjuje se da programe i vesti Glasa Amerike nedeljno prati 275 miliona ljudi. Radio Slobodna Evropa uspostavljen je na početku Hladnog rata kako bi se necenzurisane vesti prenele publici iza “gvozdene zavese”.

Prošlog novembra, predsednik Tramp je, nezadovoljan izveštavanjem CNN-a izjavio da bi SAD trebalo da stvore sopstvenu, globalnu mrežu koja bi “pokazala svetu kakvi smo zaista - sjajni”.

Direktorka Glasa Amerike Amanda Benet tada je objavila autorski komentar u Vašington postu navodeći da je to tako dobra ideja da se to - već dogodilo, i to za vreme administracije Frenklina Ruzvelta 1942.

Benet je navela statistike da 85 odsto globalne publike VOA kaže da ima poverenja u taj medij, i da je taj kredibilitet zasnovan na interpretaciji drugog dela Trampovog predloga - jer je posao Glasa Amerike da pokaže zemlju onakva kakva jeste, kroz novinarstvo zasnovano na činjenicama.

XS
SM
MD
LG