Linkovi

Tramp odbacio krajnju desnicu


Donald Tramp rukuje se sa čuvarom u zgradi "Njujork tajmsa" posle sastanka sa uredničkim kolegijumom uglednog dnevnog lista
Donald Tramp rukuje se sa čuvarom u zgradi "Njujork tajmsa" posle sastanka sa uredničkim kolegijumom uglednog dnevnog lista

Tokom sastanka sa uredničkim kolegijumom uticajnog njujorškog dnevnika "Njujork tajms", novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp odrekao se takozvane "alternativne desnice", koja zagovara belačku superiornost, inače dela birača koji ga vaterno podržavaju.

“Ne želim da im dajem energiju, i odričem se te grupe”, poručio je Tramp, prema poruci koju je na svoj tviter nalog postavila novinarka "Njujork tajmsa" Megi Heberman, koja je prisustvovala sastanku.

Trump se distancirao od ekstremnih desničara tri dana pošto su beli nacionalisti uzvikivali nacističke parole na jednom događaju svega nekoliko ulica daleko od Bele kuće.

Tramp se konačlno sasatao sa članovima uredničkog kolegijuma "Njujork tajmsa", lista koji je često kritikovao, pošto je prethodno na tviteru objavio da je otkazao susret zbog promena osnovnih pravila dogovrenih sa kolegijumom. Tramp je ubrzo promenio odluku.

Inače, utorak je drugi dan koji Tramp provodi u swusretima sa predstavnicima medijskih organizacija, s kojima se često sukobljavao tokom 18-mesečne predsedničke kampanje.

“Ne sećam se da je ijedan predsednik pre njega okupio sve odjednom i to uradio grupno”, rekao je u razgovoru za Glas Amerike Alen Lauden, šef katedre za komunikacije na Univerzitetu Vejk Forest.

Kada se Tramp juče sastao sa poznatim televizijskim voditeljima vesti kritikovao je njihovo praćenje predsedničke kampanje i optužio ih da nisu videli naznake njegove izm+nenađujuće pobede nad demokratskom rivalkom Hilari Klinton.

Profesor žurnalistike na Univerzitetu Južna Kalifornija Džefri Kouen izjavio je za Glas Amerike da je Tramp prvi novoizabrani predsednik koji toliko efikasno koristi društvene medije.

“Donald Trump je bez sumnje nekonvencionalan predsednik… a jedan od načina na koji je nekonvencionalan je upravo njegov odnos sa medijima i novinarima”.

Sa 16 miliona ljudi koji ga prate na Tviteru, što je više od mnogih medijskih kuća, Tramp - dodaje Kouen - može sebi da dozvoli da se svađa sa novinarima.

XS
SM
MD
LG