Linkovi

Tramp neće tražiti istragu protiv Klinton


Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp, prema rečima njegove visoke saradnice, ne namerava da traži dalju istragu protiv demokrate Hilari Klinton zbog njene upotrebe privatnog imejl servera, iako je tokom duge trke za Belu kuću obećavao da će je “poslati u zatvor”.

Kelien Konvej, koja je vodila Trampovu kampanju a sada mu je ključna savetnica, izjavila je za mrežu MSNBC da Tramp “ne želi da dalje forsira krivičnog gonjenje Klinton."

U vreme duge predizborne kampanje, republikanac Tramp napadao je Klinton zbog načina na kojim je baratala materijalom iz domena nacionalne bezbednosti u svojim imejlovima, dok je bila državna sekretarka od 2009 do 2013. Trampove pristalice često su uzvikivale “Zatvori je!” dok je kandidat to sa osmehom odobravao. U jednom trenutku, izjavio je da će, u slučaju da bude izabran, imenovati specijalnog tužioca da povede istragu protiv nje.

Medjutim, Konvej je izjavila da “smatra da Hilari Klinton i dalje treba da se suoči sa činjenicom da većina Amerikanaca smatra da je nepoštena i nema poverenja u nju, ali da je možda “dobra stvar” ako Donald Tramp može da joj pomogne da se oporavi od izbornog poraza.

Direktiva predsednika američkom Sekretarijatu za pravosudje da ne želi da se sprovodi nova istraga Klinton bila bi veoma neuobičajena. U SAD, federalni zvaničnici zaduženi za sprovodjenje zakona smatraju se nezavisnim od političkog uticaja Bele kuće.

Konvej je, medjutim, izjavila: "Mislim da, kada vam novoizabrani predsednik, koji je takodje na čelu vaše stranke, kaže pre nego što je čak i inaugurisan da ne želi da forsira te optužbe, to šalje veoma snažnu poruku po tonu i sadržaju" ostalim republikancima.

Hilarina upotreba privatnog imejl servera u svojoj kući u Njujorku odigrala je centralnu ulogu u kampanji, a ankete su pokazivale da mnogi birači ne veruju u njena objašnjenja o desetinama hiljada imejlova koje je poslala ili primila dok je bila na položaju najvišeg diplomate u zemlji, i da dovode u pitanje njenu pouzdanost i integritet.

Klinton kaže da je koristila privatni imejl server na jednom mogilnom uredjaju, umesto sigurnijeg vladinog servera, jer joj je tako bilo zgodnije. Priznala je da je to bila greška ali je navela da nikada nije svesno slala ili primala poverljive informacije u tim imejlovima.

Američki Federalni istražni biro sproveo je dugu istragu i zaključio da je u imejlovima bilo nekih klasifikovanih infomacija, ali je u julu zaključio da, iako je Klinton bila “izuzetno nepažljiva”, nema osnova za podizanje optužnice za krivično delo. Tramp je nastavio da napada Klinton zbog načina baratanja poverljivim materijalom.

Medjutim, 11 dana pre izbora 8. novembra, šef FBI Džejms Komi je objavio da istražitelji ponovo pregledaju prepisku Hilari Klinton, pošto je nekoliko stotina hiljada njenih imejlova pronadjeno na kompjuteru bivšeg muža Hilarine visoke saradnice Hume Abedin. Devet dana kasnije, a samo dva dana pre izbora, Komi je objavio da istražitelji nisu pronašli ništa novo, a da su mnogi od imejlova duplikati onih koje su analizirali pre više meseci.

Posle Trampove neočekivane pobede na izborima, Klinton i mnoge demokrate okrivile su Komijevo iznenadno saopštenje o ponovnom otvaranju istrage njenih imejlova, smatrajući da je odigralo ključnu ulogu u njenom porazu, pošto je objavljeno pred sam početak devetodnevnog perioda ranog glasanja u Americi.

Američki politički analitičari, medjutim, smatraju da je neuspeh Klintonove da se poveže sa belačkim biračima iz radničke klase u industrijalizovanom centralnom delu zemlje imao veću ulogu u ovakvom ishodu. Ona je izgubila nekoliko država u kojim je predsednik Obama odneo pobedu u obe svoje uspešne kampanje za Belu kuću.

XS
SM
MD
LG