Linkovi

Šenahan: Ne bih obeščastio sećanje na senatora Mekejna


Bojni brod USS Džon Mekejn
Bojni brod USS Džon Mekejn

Patrik Šenahan, vršilac dužnosti američkog sekretara za odbranu, izjavio je da nije odobrio niti je bio svestan direktive Bele kuće da vojni brod američke mornarice USS Džon Mekejn, koji zbog zasluga u Drugom svetskom ratu i Vijetnamskom ratu nosi ime članova porodice Mekejn, bude pomeren iz vidokruga tokom posete američkog predsednika Donalda Trampa Japanu.

Šenahan je rekao da nikada ne bi obeščastio sećanje na velikog američkog patriotu, senatora Džona Mekejna, niti mladiće i žene koji čine posadu tog broda. Svoj stav izneo je u razgovoru sa novinarima tokom leta vojnim avionom do Singapura.

"Jutros sam prvi put čitao o tome. Kada je reč o kretanju brodova – jedini koji sam pomerao bio je USS Abraham Linkoln. Potrebno je da saznam više o tom slučaju. Ovog jutra sam prvi put čuo za to", rekao je Šenahan.

Prvi put Šenahan je govorio o tom pitanju tokom posete Indoneziji.

Glas Amerike imao je uvid u komunikaciju elektronskom poštom Vojne kancelarije Bele kuće i oficira 7. flote Američke mornarice - uoči Trumpovog putovanja.

Američki predsednik Donald Tramp je, u međuvremenu, na društvenoj mreži Tviter objavio da nije obavešten ni o čemu u vezi sa vojnim brodom američke mornarice USS Džon Mekejn.

Odnos Donalda Trampa i Džona Mekejna, pokojnog senatora iz redova republikanaca, bio je obeležen razmiricama.

XS
SM
MD
LG