Linkovi

Mekejn ostavio oproštajnu poruku, Tramp neće prisustvovati sahrani


Građani Finiksa u Arizoni odali su poštu Džonu Mekejnu

Predsednik SAD neće prisustvovati sahrani senatora Džona Mekejna, saopštio je Mekejnov portparol i prijatelj Rik Dejvis.

"Predsednik, koliko znamo, neće prisustvovati sahrani i to je činjenica", rekao je Dejvis.

Dejvis je pročitao i posthumnu poruku senatora Mekejna u kojoj je apelovao na Amerikance da se "ne kriju iza zidova".

"Ne očajavajte zbog aktuelnih poteškoća, verujte uvek u Ameriku", napisao je Mekejn u posthumnoj poruci.

Amerikanci širom zemlje odaju poštu preminulom senatoru Džonu Mekejnu, a pripremaju se i komemoracije koje će trajati tokom cele nedelje.

Očekuje se da će na crkvenoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu govore održati bivši predsednici Barak Obama i Džordž Buš mlađi.

I svetski lideri i Mekejnove kolege iz Kongresa iz obe partije u svojim govorima veličaju njegovu službu SAD, najpre kao vojnog pilota, pa ratnog zarobljenika i na kraju višedecenijskog senator.

Ali predsednik Donald Tramp, koji je često vodio političke rasprave sa Mekejnom i pre tri godine izjavio da je Mekejn smatran herojem samo zato što je bio ratni zarobljenik, nije odao poštu preminulom senatoru, već je samo izjavio saučešće njegovoj porodici.

Tramp je na Tviteru napisao: “Moje najdublje saučešće i poštovanje porodici senatora Džona Mekejna. Molimo se za vas”

Vašington Post je obiavio da je Tramp odbacio unapred pripremljenu izjavu Bele kuće o Mekejnovom životu i službi u kojoj je nazvan herojem.

Umesto Trampove izjave, Bela kuća je objavila izjave zvaničnika administracije koji odaju poštu Mekejnu, a u kojima se hvale njegova vojna služba i nezavisnost koju je imao kao politički lider.

Zastave na Beloj kući spuštene su na pola koplja tokom vikenda, a u ponedeljak su ponovo uzdignute. Tokom dana su ponovo spuštene na pola koplja.

Džon Mekejn je izrazio želju da Donald Tramp ne prisustvuje njegovoj sahrani, već da umesto njega dođe potpredsednik Majk Pens.

Čak i na samrti, Mekejn je kritikovao Trampa zbog saglasnosti sa izjavom Vladimira Putina da se Rusija nije mešala u izbore u SAD 2016.

“Teško je proceniti koliku će štetu naneti Trampova naivnost, egoizam, lažni balans i naklonost prema autokratama. Jasno je da je samit u Helsinkiju tragična greška”, rekao je Mekejn posle susreta Trampa I Putina u Helsinkiju.

Bivši američki predsednici su u svojim izjavama odali poštu preminulom senatoru, a isto su učinili i neki svetski lideri.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da je “Džon Mekejn bio pravi američki heroj, koji je ceo život posvetio svojoj zemlji. Njegov glas će nedostajati, a naše misli su sa njegovim najmilijima”.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da je “Mekejn otelotvorio ideju službe zemlji”.

Ministar spoljnih poslova Vijentama, zemlje u kojoj je Mekejn bio zatočen tokom rata, upisao se u knjigu žalosti u Hanoju.

“Bio je predvodnik normalizacije odnosa SAD I Vijentama”, napisao je Pam Bin Min.

Na obalama Hanoja, gde je Mekejn uhvaćen kada mu je 1967. oboren avion, građani ostavljaju cveće i zastave u znak sećanja na Džona Mekejna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG