Linkovi

Odavanje pošte Mekejnu u Arizoni i Vašingtonu


Džon Mekejn 2008. u trci za predsedničku nominaciju
Džon Mekejn 2008. u trci za predsedničku nominaciju

Ceremonije odavanja pošte preminulom američkom senatoru Džonu Mekejnu biće održane i u njegovoj državi Arizoni, ali i u Vašingtonu.

Njegovo telo će najpre biti položeno u zgradi državne skupštine Arizone, gde će u sredu biti održana privatna ceremonija - na Mekejnov 82. rođendan. Građani će tu moći da mu odaju poštu, a u četvrtak će u baptističkoj crkvi u Finiksu biti održana privatna služba.

Telo Džona Mekejna biće položeni i u zgradi Kongresa u Vašingtonu u petak, i građani će i tu moći da mu odaju poštu.

Mekejn je 13. senator čije će telo biti položeno u zgradi Kongresa, što je mesto inače rezervisano za najeminentnije građane.

Memorijalna služba biće održana u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu u subotu, a očekuje se da će govore održati bivši predsednici Barak Obama i Džordž Buš mlađi.

Mekejn će biti sahranjen na groblju Mornaričke akademije SAD u Anapolisu, državi Merilend.

Republikanski senator i ratni heroj Džon Mekejn preminuo je u 81. godini, saopšteno je u subotu iz njegovog kabineta.

Mekejn, jedan od najuticajnijih američkih senatora, bolovao je od tumora na mozgu, koji mu je dijagnostikovan u julu 2017. godine. Ove godine nije bio u Kongresu, a u petak je, prema saopštenju porodice, odlučio da prekine da uzima terapiju.

Preminuo je u subotu poslepodne, a pored njega su bili supruga Sindi i ostali članovi porodice. "Do smrti, je 60 godina verno služio Sjedinjene Države", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta,

Supruga Sindi saopštila je na Tviteru: "Preminuo je onako kako je i živeo, pod svojim uslovima, okružen ljudima koje je voleo, u mestu koje je najviše voleo".

Kovčeg sa posmrtnim ostacima američkog senatora biće izložen u Feniksu, u Arizoni i u zgradi Kongresa u Vašingtonu.

Pogrebna služba, kojoj će u ime administracije prisustvovati potpredsednik SAD Majk Pens, biće održana u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, a Mekejn će biti sahranjen u Anapolisu, u Merilendu, saopštila je njegova porodica.

U znak počasti senatoru Mekejnu, zastave ispred Bele kuće spuštene su na pola koplja.

​Džon Mekejn je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame, prvog afro-američkog predsednika SAD.

Odajući poštu svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopštenju naveo da su on i Mekejn, uprkos "potpuno različitim životnim iskustvima" i političkim razlikama, delili "vernost nečem višem - idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se".

Predizborna debata Baraka Obame i Džona Mekejna
Predizborna debata Baraka Obame i Džona Mekejna

"Naše političke borbe smatrali smo privilegijom i prilikom da budemo nosioci tih visokih idela kod kuće, i da ih unapređujemo širom sveta", napisao je Obama.

Mekejn je imao i neuspešnu kandidaturu za predsedničku nominaciju Republikanske stranke 2000. godine, kada je izgubio od Džordža Buša mlađeg koji ga je u subotu nazvao najvećim patriotom.

Konzervativac "nezavisnog duha"

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je sarađivao je sa demokratama na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promena, finansiranju kampanje.

Bio je centralna figura jednog od najdramatičnijih trenutaka u Kongresu, za vreme Trampovog mandata, kada se vratio u Vašington ubrzo nakon što mu je otkriven rak i onemogućio usvajanje zakonskog predloga kojim je trebalo da bude ukinut Obamin Zakon o reformi zdravstvene zaštite.

Mekejn posle odluke da glasa protiv ukidanja Obamakera
Mekejn posle odluke da glasa protiv ukidanja Obamakera

Nedugo nakon što je oboleo od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trampu, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila "svetionik slobode" u svetu.

"To je povod koji nas veže i koji je mnogo moćniji i vredniji od malih razlika koje nas dele", poručio je tada Mekejn.

Ratne godine

Mekejn je rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala - američkoj teritoriji u to vreme.

Sin i unuk admirala, Mekejn je bio pilot tokom rata u Vijetnamu. Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

U zatvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posledice, a dve godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Mekejn posle oslobađanja iz Vijetnama
Mekejn posle oslobađanja iz Vijetnama

Izabran je za kongresmena 1982. godine, posle više od dve decenije službe u mornarici, a za senatora 1986. U Vijetnam se vraćao i kao senator i radio na tome da posmrtni ostaci američkih vojnika stradalih u toj zemlji budu vraćeni kući.

"Šampion Amerike i slobode"

Mekejnova ćerka Megan na Tviteru je saopštila: "Dani i godine pred nama neće biti isti bez mog oca - ali će biti dobri dani, ispunjeni životom i ljubavlju zbog primera koji nam je dao svojim životom."

Predsednik Donald Tramp, kojeg je Mekejn često oštro kritikovao, tvitovao je: "Moje najdublje saučešće i poštovanje za porodicu senatora Džona Mekejna. Naše srce i molitve su uz vas".

Mekejn je u julu oštro napao Trampa posle njegovog samita sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodeći u saopštenju da je njihova zajednička konferencija u Helsinkiju bila "jedan od najsramnijih nastupa jednog američkog predsednika ikada".

Izvori bliski Mekejnu naveli su da Tramp neće biti pozvan na senatorovu sahranu.

Mekejnov kolega u Senatu Lindzi Grejem takođe se oglasio na Tviteru: "Amerika i sloboda izgubili su jednog od njihovih najvećih šampiona...a ja sam izgubio jednog od najdražih prijatelja i mentora".

Dugogodišnji zagovornik većeg angažmana SAD na Balkanu

Senator Džon Mekejn bio je zainteresovan za dešavanja na Balkanu koji je više puta posetio. Takođe je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa dve zemlje i međunaronom ugledu Crne Gore. Saučešće povodom Mekejnove smrti izrazili su najviši crnogorski zvaničnici

U poslednjem intervjuu za srpski servis Glas Amerike u aprilu 2017. Mekejn se, između ostalog, založio za veći angažman SAD na Balkanu.

Pogledajte Mekejnov poslednji intervju za srpski servis Glas Amerike.

Mekejn: Neophodan veći angažman SAD i EU na Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

"Istinski američki heroj"

U Nemačkoj, čija se vlada sukobila sa Trampom u pogledu niza pitanja, ministar inostranih poslova Hajko Mas rekao je da se Mekejn zalagao za Ameriku koja je "pouzdan i blizak partner, koji preuzima snažnu odgovornost za druge i drži se svojih principa čak i u teškim trenucima".

Ambasador Evropske unije u Sjedinjenim Državama Dejvid O'Saliven rekao je da bi Mekejnova snažna podrška transatlantskoj saradnji trebalo da bude praćena kao primer "jačanja odnosa EU i SAD i rešavanja budućih izazova".

Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je Mekejna "istinskim američkim herojem čiji će glas nedostajati". Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će senator biti upamćen "u Evropi i Severnoj Americi" po svojoj hrabrosti i karakteru i kao snažan pristalica NATO-a.

XS
SM
MD
LG