Linkovi

Vašington se oprašta od senatora Džona Mekejna


Pripadnici vojske SAD nose kovčeg sa posmrtnim ostacima Džona Mekejna uz stepenice američkog Kongresa, 31. avgust 2018.
Pripadnici vojske SAD nose kovčeg sa posmrtnim ostacima Džona Mekejna uz stepenice američkog Kongresa, 31. avgust 2018.

Duboko podeljeni američki Kongres ujedinio se u petak da bi odao poštu senatoru Džonu Mekejnu, koji je prošle subote preminuo od tumora na mozgu u 82. godini. Međutim, vidljivo je bilo odsustvo američkog predsednika Donalda Trampa.

Posmrtni ostaci republikanskog senatora, koji je u američkoj prestonici živeo i radio gotovo četiri decenije, izloženi su u zgradi američkog Kongresa, gde je održana zvanična komemoracija, a poštu Mekejnu odaju i građani. Hiljade su čekale u redovima na priliku da se oproste od republikanskog senatora.

Stotine članova Kongresa prethodno su prisustvovale ceremoniji, kakva je održana za samo 30 Amerikanaca u istoriji zemlje. Prisutni su bili i Mekejnova supruga i deca, kao i njegova majka koja ima 106 godina.

Odavanje pošte senatoru Džonu Mekejnu u zgradi Kongresa
Odavanje pošte senatoru Džonu Mekejnu u zgradi Kongresa

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji se često sporio sa Mekejnom zbog pitanja kao što su reforma finansiranja izbornih kampanja i Obamin zakon o reformi zdravstvene zaštite, prisetio se Mekejna kao "lidera jedne generacije".

"Žestoko se borio za viziju opšteg dobra. U zavisnosti od pitanja, znali ste da će Džon biti ili vaš najveći saveznik ili najtvrdoglaviji protivnik", rekao je Mekonel i zaključio da "zahvaljuje Bogu što je Americi podario čoveka kakav je bio Džon Mekejn".

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel odaje poštu Džonu Mekejnu
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel odaje poštu Džonu Mekejnu

Lider Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan nazvao je preminulog senatora Mekejna "jednim od najhrabrijih ljudi u američkoj istoriji".

Na komemoraciji je vidljivo je odusustvo predsednika Donalda Trampa. Izvori bliski Beloj kući i Mekejnovoj porodici saopštili su da je od Trampa, koji se podsmejavao senatoru zato što je bio zarobljen u Vijetnamu, zatraženo da ne prisustvuje ni jednom događaju.

Ipak, na komemoraciji je govorio potpredsednik SAD Majk Pens koji je istakao da je predsednik od njega tražio da dođe i oda poštu.

"Nedostajaće nam. Kao što je predsednik Tramp rekao, poštujemo njegovu službu ovoj zemlji. Nikada nisam putovao sa nekim ko je bio bolji prema vojnicima i stroži prema generalima", rekao je Pens.

Pens je Mekejna nazvao "istinskim američkim patriotom" i govorio o njegovoj vojnoj službi, periodu ratnog zarobljeništva i vremenu koje je proveo u Kongresu.

Potpredsednik Majk Pens drži govor na komemoraciji Džonu Mekejnu
Potpredsednik Majk Pens drži govor na komemoraciji Džonu Mekejnu

Trampovu administraciju predstavljali su i drugi zvaničnici među kojima je bio i sekretar za odbranu Džim Matis koji je ranije dočekao Mekejnovu porodicu u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz, gde je sleteo avion sa kovčegom.

Tramp će u petak prisustvovati jednom događaju u Severnoj Karolini, a Vašington je napustio u isto vreme kada su građani počneli da odaju poštu Mekejnu.

Odavanje pošte jednom od najuticajnijih američkih senatora počelo je u sredu i četvrtak u Arizoni gde je, između ostalih, govorio i bivši potpredsednik Džo Bajden.

Pogrebna povorka će u subotu proći pored spomenika žrtvama rata u Vijetnamu, gde će Mekejnova supruga Sindi položiti venac, pre memorijalne službe u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu na kojoj će, na Mekejnov zahtev, govoriti dva bivša predsednika - demokrata Barak Obama i republikanac Džordž Buš mlađi.

XS
SM
MD
LG