Linkovi

Novi sukob Trampa sa republikancima


Senatori Džef Flejk i Bob Korker (desno) koji su se suprotstavili Trampu

Nakon što su dvojica republikanskih senatora oštro kritikovala predsednika Donalda Trampa, on im je odgovorio na Tviteru: kaže da je razlog njihovog povlačenja “veoma jednostavan – jer nemaju šanse da ponovo budu izabrani”. Senator iz Arizone Džef Flejk je poslednji među republikancima koji se suprotstavio Trampovoj administraciji. Poput kolege iz Tenesija, Boba Korkera, Flejk je rekao da se neće kandidovati za reizbor 2018., zbog toga što se ne slaže sa pravcem u kojem ide njegova stranka.

Flejk je u jučerašnjem govoru istakao da žali zbog onoga što je “postalo normalno” u američkoj politici I da je vreme da se tome suprotstavi.

“Ćutanje dok se norme I vrednosti, koje su držale Ameriku jakom, potkopavaju, dok se savezništva I dogovori koji su osiguravali stabilnost celog sveta ugrožavaju u 140 karaktera, ćutanje I nečinjenje povodom tako nestabilnog ponašanja je, po meni, duboko pogrešno I još nije viđeno u istoriji”.

Pre Flejka, I republikanski senator iz Tenesija Bob Korker poručio je da je od Trampa očekivao da se izdigne iznad situacije I da “vodi naciju umesto što je deli”. Takođe je u odgovoru na novinarsko pitanje rekao da ne misli da je predsednik Tramp dobar uzor deci.

“Konstatno iznošenje neistina, lične prozivke I ponižavanje nacije – mislim da će se po tome Tramp ostati upamćen.”

Bela kuća je brzo odgovorila na ove kritike. Portparolka je branila Trampa I rekla da dvojica senatora u svojim državama nisu imala dovoljnu podršku za reizbor.

“Ovog predsednika istorija će pamtiti po tome što je doprineo porazu Islamske države, I osnažio ekonomiju koja decenijama nije bila na tom nivou. Otkad je izabran, otvoreno je million I 700 hiljada radnih mesta, a nezaposlenost je najniža u proteklih 16 godina. To su stvari koje ljude zaista interesuju, a ne neki minorni komentari senatora Korkera I Flejka”, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Vodeći republikanci u Senatu žale zbog Flejkovog odlaska. Lider većine u Senatu Mič Mekonel pohvalio ga je zbog “visoke principijelnosti koju je doneo sa sobom u kancelariju”.

“Iz moje perspektive, senator iz Arizone je sjajan timski igrač koji se uvek trudi da dođe do konstruktivnog rešenja bilo kog problema.”

Sentor iz Arizone Džon Mekejn, koji se takođe sukobljavao sa Trampom, Flejka je ocenio kao “časnog čoveka sa integritetom, pristojnog I posvećenog”.

“Džef Flejk je branio svoja uverenja, svestan toga da će za to morati da plati političku cenu.”

Nekoliko republikanaca iz Predstavničkog doma Kongresa takođe je najavilo da se neće ponovo kandidovati na izborima 2018.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG