Linkovi

Pripadnik američke vojske ubijen u Avganistanu


Arhiva - Pripadnici američkih snaga patroliraju u blizini baze Avganistanske nacionalne armije u pokrajini Logar, Avganista, 7. avgusta 2018.

Vojnik SAD ubijen je u Avganistanu u subotu, saopštila je misija "Odlučna podrška" (Resolute Support), koju predvodi NATO.

Nije dato više detalja, niti će biti objavljeno ime vojnika dok o njegovoj smrti ne bude obaveštena porodica.

Ova poslednja žrtva podigla je broj ubijenih vojnika SAD u Avganistanu na najmanje sedam u 2019. godini.

Oko 20.000 pripadnika međunarodnih trupa, od kojih većinu čine Amerikanci, u Avganistanu su u sklopu NATO misije, predvođene SAD, koja pomaže i savetuje avganistanske snage. Neke američke jedinice izvode antiterorističke operacije protiv ekstremnih islamističkih militantnih grupa.

Tokom prošle godine ubijeno je 3.804 avganistanska civila usled pojačanih vazdušnih udara koje su izvodile snage predvođene SAD i više samoubilačkih bombaških napada, saopštile su Ujedinjene nacije u izveštaju od februara.

Predsednik SAD Donald Tramp želi da obezbedi politički sporazum sa talibanima, kako bi okončao 18 godina dug rat u Avganistanu. Talibani, međutim, zahtevaju da se okonča povlačenje inostranih trupa pre nego što se postigne formalni mirovni sporazum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG