Linkovi

Snažna eksplozija u Kabulu, na desetine ranjenih


Dim se uzdiže u nebo nakon snažne eksplozije u Kabulu, Avganistan, 1. jula 2019.
Dim se uzdiže u nebo nakon snažne eksplozije u Kabulu, Avganistan, 1. jula 2019.

Snažna bomba eksolodirala je u glavnom gradu Avganistana rano u ponedeljak, ranivši najmanje 50 ljudi, rekli su predstavnici medicinskih službi i zvaničnici. Detonacija je porazbijala stakla u centralnom delu grada, a dim se diže u nebo.

Eksplozija se dogodila kada su ulice glavnog grada bile prepune tokom jutarnjeg špica. Zvaničnici i policija su na mestu napada i malo je detalja dostupno. Sirene ambulantnih kola koja hitaju ka centru odjekuju gradom.

Muhamed Karim, policijski zvaničnik u oblasti u kojoj se dogodio napad, rekao je da je eksplodirao automobil-bomba ispred zgrade Ministarstva odbrane. Militanti su zatim utrčali u gužvu na obližnoj pijaci i otvorili vatru na zgradu ministarstva. Policija i pripadnici avganistanskih bezbednosnih snaga preplavili su oblast i okružili je.

Portparol kabulske policije, Firdous Farmaz, samo je mogao da potvrdi da se eksplozija dogodila, ali je ostao nedorečen po pitanju cilja ili vrste eksplozivne naprave. Medicinski radnik Muhamed Zahir rekao je da je najmanje 50 ljudi povređeno.

Glavni grad Avganistana bio je tokom poslednjih meseci miran, nakon niza eksplozija, od kojih je mnoge izvela lokalna ispostava Islamske države. Talibani, koji su takođe izveli seriju napada u Kabulu, kažu da ne preuzimaju odgovornost za ovu eksploziju.

Eksplozija se događa u trenutku kad talibani u Sjedinjene Države održavaju razgovore u bliskoistočnoj državi Katar, gde militantna grupa ima svoju političku kancelariju.

XS
SM
MD
LG