Linkovi

Putin pozdravio američko povlačenje iz Sirije


Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Moskvi, 20. decembra 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare u Moskvi, 20. decembra 2018.

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je iznenadnu odluku Bele kuće da povuče 2.000 vojnika iz Sirije, ocenujući da je njihovo prisustvo u toj zemlji nelegitimno i da predstavlja smetnju uspostavljanju mira u regionu.

Na 14. tradicionalnoj, maratonskoj konferenciji za medije na kraju godine, kojoj je prisustvovalo rekordnih 1.700 novinara, Putin je rekao da se slaže sa procenom američkog predsednika Trampa da je Islamska država u velikoj meri poražena u Siriji.

"Donald je u pravu, slažem se sa njim", rekao je, navodeći da su radikalni ekstremisti koji još drže male delove severne Sirije pretrpeli bar jedan "ozbiljan udarac" tokom prošle godine.

"Ne mislim da su SAD potrebne tamo", rekao je Putin. "I ne zaboravimo da je prisustvo američkih trupa nelegitimno. SAD se nalaze tamo bez podrške UN ili poziva sirijske vlade. Rusija je tamo na poziv sirijske vlade. Ali ako su SAD odlučile da se povuku, dobro je."

SAD pravdaju svoje vojno prisustvo u Siriji kao deo globalnog rata protiv terorizma.

Ruski lider je, međutim, izrazio sumnju da će se američko povlačenje iz Sirije zaista odigrati.

Putin je, istovremeno, kritikovao američku odluku o povlačenju iz nuklearnog sporazuma o raketama srednjeg dometa, navodeći da je u toku „raspad međunarodnog poretka kontrole naoružanja“ i početak nove trke u naoružanju.

Govoreći o zapadnim sankcijama, ruski lider je rekao da je "skoro tokom cele svoje istorije, Rusija bila pod nekim sankcijama." Dodao je da to ima veze sa rastom ruske moći i njenom konkurentnošću na svetskoj sceni.

Komentarišući rusko-britanske odnose rekao je da je u interesu obe zemlje da se trenutno stanje prevaziđe. Takođe je ocenio da britanska premijerka Tereza Mej mora da primeni volju naroda izraženu u odluci o Bregzitu jer bi se u protivnom "podrila britanska demokratija."

XS
SM
MD
LG