Linkovi

Američke snage povlače se iz Sirije, Tramp proglasio pobedu nad ID


Američki vojnici i Sirijske demokratske snage (arhiva)
Američki vojnici i Sirijske demokratske snage (arhiva)

Sjedinjene Države počele su da povlače snage iz Sirije, dok ulaze u novu fazu kampanje protiv Islamske države, saopštila je u sredu Bela kuća, tvrdeći da je "teritorijalni kalifat" te ekstremističke organizacije poražen.

"Pobede nad Islamskom državom ne znače kraj globalne koalicije ili njene kampanje. Počeli smo da vraćamo američke trupe kući dok prelazimo na sledeću fazu te kampanje", saopštila je portparolka Bele kuća Sara Sanders.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da Vašington planira da povuče trupe za 60 do 100 dana, a da će Stejt department evakuisati osoblje iz Sirije za 24 sata.

Drugi zvaničnik rekao je da američka vojska planira puno povlačenje, ali da bi to mogla da uradi brže od 60 - 100 dana.

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru u sredu proglasio pobedom nad Islamskom državom u Siriji i nagovestio skoro povlačenje.

"Pobedili smo Islamsku državu u Siriji, moj jedini razlog što smo bili tamo za vreme Trampovog mandata".

Portparolka Pentagona Dejna Vajt saopštila je da je "koalicija oslobodila teritoriju pod kontrolom ISIS-a", ali da kampanja protiv te ekstremističke grupe nije okončana".

"Nastavićemo da sarađujemo sa našim partnerima i saveznicima da porazimo ISIS gde god se nalazi", navela je Vajt u saopštenju.

Sekretar za odbranu Džim Matis i drugi visoki američki zvaničnici prethodno su se zalagali za dugoročnije američko vojno prisustvo u Siriji da bi se osiguralo da Islamska država ponovo ne ojača. Međutim, predsednik Tramp više puta je izrazio želju da se američki vojnici povuku iz Sirije, kada to bude moguće.

Trampov saveznik, republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da bi povlačenje imao "katastrofalne posledice" po Sjedinjene Države, region i celi svet.

"Američko povlačenje u ovom trenutku predstavljalo bi veliku pobedu za ISIS, Iran, Bašara al Asada i Rusiju", naveo je Grejem u saopštenju.

Odluku o povlačenju kritikovali su i drugi članovi Kongresa, iz obe stranke.

Britanski ministar odbrane rekao je da nije saglasan sa Trampovom ocenom da je Islamska država u Siriji poražena. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će njegova zemlja razmotriti američku odluku da povuče snage iz Sirije i da će se pobrinuti za svoju bezbednost.

U Rusiji, ministarstvo inostranih poslova ocenilo je da povlačenje američkih vojnika stvara uslove za političko rešenje krize u Siriji.

U Siriji uglavnom pripadnici specijalnih snaga

Sjedinjene Države imaju oko dve hiljade vojnika u Siriji, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih snaga koji blisko sarađuju sa savezom Kurda i arapskih milicija, poznatog kao Sirijske demokratske snage (SDF).

Partnerstvo sa SDF-om tokom proteklih nekoliko godina dovelo je do poraza Islamske države u Siriji, ali je razbesnelo Ankaru, koja kurdske snage u savezu vidi kao ogranak kurdske ekstremističke grupe u Turskoj.

Posle potpunog povlačenja vojnika iz Sirije, Sjedinjene Države i dalje bi imale značajno vojno pristustvo u regionu, uključujući i oko 5.200 vojnika u Iraku.

Međutim, Matis i zvaničnici Stejt departmenta ranije su strahovali od napuštanja Sirije pre postizanja mirovnog sporazuma o okončanju građanskog rata u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, dok je raseljeno oko polovine predratne populacije od oko 22 miliona građana.

Sekretar za odbranu Džim Matis
Sekretar za odbranu Džim Matis

Matis je u aprilu rekao: "Ne želimo da se jednostavno povučemo pre nego što diplomate postignu mir. Prvo pobedite u ratu, a zatim osvojite mir".

Tramp je prethodno oštro kritikovao svog prethodnika Baraka Obamu zbog povlačenja američkih snaga iz Iraka, koje je prethodilo kolapsu iračkih snaga tokom ofanzive Islamske države 2014. godine.

Ako posle povlačenja američkih vojnika iz Sirije, Islamska država ponovo ojača, Tramp bi mogao da bude izložen sličnim kritikama.

XS
SM
MD
LG