Linkovi

Tramp drži govor o stanju nacije uoči izricanja presude u Senatu


Predsednik Donald Tramp drži govor o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019. godine
Predsednik Donald Tramp drži govor o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019. godine

Predsednik Donald Tramp u utorak veče će održati redovni govor o stanju nacije na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, dok se u Senatu privodi kraju suđenje po optužbama da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres.

Tramp i Bil Klinton su jedini američki predsednici koji su govor o stanju nacije držali za vreme procesa opoziva.

Senatori će u sredu glasati o tome da li bi Tramp trebalo da bude proglašen krivim i smenjen, ali je gotovo sigurno da će ga osloboditi optužbi.

Američki lider možda će biti u iskušenju da tokom govora napadne demokrate iz Predstavničkog doma, koje su vodile proces opoziva, ali saradnici i savetnici vrše pritisak na njega da izbegne bilo kakvu konfrontaciju.

Trampovi savetnici navode da se u Beloj kući vodi debata o tome da li bi predsednik uopšte trebalo da pominje proces opoziva u svom obraćanju.

Na pitanje Glasa Amerike da li će predsednik u svom govoru na bilo koji način aludirati na opoziv, portparol Bele kuće Hogan Gidli rekao je da je pročitao govor i da se opoziv ne spominje.

"Ako i hoće da to pomene, ja to nisam video. To nije u govoru, na osnovu onog što sam ja video", ponovio je Gidli.

Predsedavajuća Predstavničkog doma, u kojem će Tramp održati govor o stanju nacije i koji ga je opozvao, Nensi Pelosi rekla je za dnevnik Njujork tajms da će "predsednika tretirati kao gosta i da se nada da će on postupati kao gost".

Pelosi, koja će sedeti iza Trampa tokom njegovog obraćanja, rekla je i da nije razgovarala sa predsednikom od oktobra.

Visoki zvaničnik administracije rekao je u ponedeljak veče da se ne očekuje da će Tramp komentarisati to pitanje, ali i priznao da to uvek može da se promeni.

Sam Tramp je rekao da planira pozitivan govor, sa optimističnom vizijom u trenutku dubokih podela u zemlji u pogledu njegovog predsedničkog mandata.

"Stvarno želimo da uputimo veoma pozitivnu poruku", rekao je Tramp novinarima u nedelju.

Tema Trampovog govora je "Veliki američki povratak", a očekuje se da predsednik iznese argumente za svoj reizbor u novembru, da naglasi snagu američke ekonomije, posebno trgovinske sporazume sa Kinom i Kanadom i Meksikom i svoje uspehe, i na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu.

Očekuje se i da će ponuditi sa sarađuje sa političkim protivnicima na rešavanju pitanja kao što su smanjenje troškova zdravstvene zaštite i cene lekova, kao i obnova infrastrukture.

Međutim, s obzirom na to da su obe stranke u predizbornoj kampanji, ne očekuje se da će do kraja godine biti usvojeni neki veći zakonski predlozi.

Tramp će, kako je najavila njegova portparolka Stefani Grišam, govoriti i o svojim naporima da ograniči ulazak migranata na južnoj granici, a među njegovim gostima u Kongresu biće i rođaci čoveka kojeg je ubio ilegalni imigrant. Naglasiće i bezbednosne poteze, kao što je odluka da se u napadu bespilotnom letelicom ubije iranski vojni komandant Kasem Solejmani.

Govoru o stanju nacije prisustvuju svi članovi Kongresa, iz Republikanske i Demokratske stranke, gosti, članovi kabineta i sudije Vrhovnog suda. Prošlogodišnji Trampov govor gledalo je 47 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG