Linkovi

Tramp ne odustaje od zida uoči govora o stanju nacije


Predsednik SAD Donald Tramp govori o stanju nacije u Kongresu, 30. januar 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp govori o stanju nacije u Kongresu, 30. januar 2018.

Predsednik Donald Tramp održaće u utorak govor o stanju nacije, u kojem će pozvati demokrate da odobre novac za izgradnju zida na američko - meksičkoj granici. Međutim, Tramp za sada ne planira da zbog toga proglasi vanredno stanje.

Tramp će u obraćanju na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, u 9 sati uveče po lokalnom vremenu, verovatno podstaći novu debatu kada je reč o imigraciji, naročito nakon što je njegov zahtev za izgradnju zida doveo do najduže delimične blokade rada vlade u američkoj istoriju, za koju ga krivi većina Amerikanaca.

Očekuje se da će milioni Amerikanaca pratiti televizijski prenos Trampovog govora, što će biti prilika za predsednika da objasni zašto je potrebna ograda na južnoj granici sa Meksikom. Govor o stanju nacije je zbog zatvaranja vlade bio odložen nedelju dana.

Dok se Tramp bude obraćao u sali Predstavničkog doma, iza njega će sedeti njegova glavna politička protivnica Nensi Pelosi, koja je izabrana za predsedavajuću donjeg doma Kongresa nakon što je Demokratska stranka osvojila većinu na izborima u novembru prošle godine.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Pelosi se oštro protivi izgradnji zida, što je navelo Trampa da razmotri proglašenje vanrednog stanja kako bi svoj zahtev finansirao iz drugih izvora.

Međutim, izvor blizak američkom lideru rekao je da se ne očekuje da će se predsednik odlučiti na taj korak, koji bi demokrate pokušale da brzo ospore pred sudom. Umesto toga će pozvati članove dvostranačkog kongresnog odbora da postignu sporazum o pograničnoj bezbednosti do 15. februara, kada ističe privremeno finansiranje dela federalnih agencija.

Tramp je ipak nastavio da promoviše svoh zahtev na Tviteru, porukom da će "izgraditi ljudski zid ako to bude potrebno".

Demokrate vide haos

Lider demokrata Čak Šumer u utorak je kritikovao Trampa zbog ekonomije, zdravstvene zaštite i drugih pitanja.

"Predsednik će reći da je stanje nacije snažno, ali Amerikanci znaju da je stanje Trampve administracije haotično", ocenio je Šumer.

Tramp će u govoru pokušati da zauzme pomirljiv stav prema političkim protivnicima, isticanjem oblasti u kojima je moguća saradnja, kao što su obnova infrastrukture, snižavanje cena lekova i zdravstvena zaštita.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će Tramp "ohrabriti Kongres da odbaci politiku otpora i osvete, i usvoji duh saradnje i kompromisa".

Deo ograde na granici SAD i Meksika
Deo ograde na granici SAD i Meksika

Međutim, Trampovu poruku pomirenja mogla bi da podrije pretnja da će sam pronaći način da ispuni obećanje iz predizborne kampanje o izgradnji zida, ako ne može da natera Kongres da to uradi.

Međutim, neke njegove pristalice su ga pozvale da ne proglašava vanredno stanje, dok je republikanska senatorka Suzan Kolins ocenila da bi to poremetilo ravnotežu moći između Bele kuće i Kongresa.

Spoljna politika: Venecuela, Severna Koreja, Kina...

Američki predsednik osvrnuće se i na spoljnopolitička pitanja, govoriće o naporima da se predsednik Venecuele Nikolas Maduro natera da napusti položaj, a poručiće i da je Islamska država gotovo poražena. Trebalo bi i da informiše javnost o trgovinskim pregovorima sa Kinom i govori o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i Avganistana.

Bela kuća je međutim odbila da odgovori na pitanje da li će Tramp u govoru saopštiti gde će se sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Prema izvorima iz Bele kuće, polovina Trampovog govora biće posvećena spoljnoj politici.

Odgovor Demokratske stranke na Trampovo obraćanje prvi put će dati jedna Afro-amerikanka - Stejsi Ejbrams koja se prošle godine neuspešno kandidovala za guvernerku Džordžije.

XS
SM
MD
LG