Linkovi

Republikanci priznaju da je Tramp pogrešio, ali ga neće smeniti


Senator Lamar Aleksander iz Tenesija bio je ključan u glasanju protiv izvođenja svedoka na suđenju predsedniku
Senator Lamar Aleksander iz Tenesija bio je ključan u glasanju protiv izvođenja svedoka na suđenju predsedniku

Pred glasanje o smeni predsednika Donalda Trampa u Senatu, republikanski senatori poručuju da je Trampovo ponašanje u vezi sa Ukrajinom pogrešno, ali da istovremeno to što je uradio nije dovoljno da bi bio smenjen sa funkcije.

Predsednik SAD je od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog tražio da objavi pokretanje istrage o poslovanju sina demokrate Džozefa Bajdena što je uslovio isplatom američke vojne pomoći Ukrajini. Predstavnički dom je u decembu 2019. izglasao opoziv Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa, a potom je suđenje nastavljeno u Senatu, gde su većina republikanci.

Senatori Lamar Aleksander iz Tenesija i Džoni Ernst iz Ajove ocenili su da je Tramp pogrešio što je od Zelenskog tražio uslugu i što je to uslovio isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Njegov glas je bio ključan za to da na suđenju ipak ne bude svedoka, a svoj stav o tome je obrazložio ranije na Tviteru.

Aleksander je za NBC rekao da je "Tramp prešao granicu time što je tražio istragu o Bajdenima".

"Nije trebalo to da radi. Mislim da je pogrešio...Ako je već brinuo zbog toga šta rade Bajdeni u Ukrajini, trebalo je da obavesti američkog sekretara za pravosuđe Vilijema Bara...Ali, mislim da je to što je uradio daleko od izdaje, primanja mita, teških krivičnih dela ili prekršaja zbog kojih se predsednik smenjuje s položaja", kazao je Aleksander.

Republikanski senator je ocenio da birači treba da odluče o Trampovoj sudbini na izborima u novembru. Aktuelni predsednik se kandiduje za drugi mandat.

Senatorka iz Ajove Džoni Ernst je rekla za CNN da "ona ne bi tražila takvu uslugu od Ukrajine i da je Tramp možda to uradio na pogrešan način".

"On zna da mora da ide zvaničnim kanalima, kao što je američki Sekretarijat za pravosuđe, ako želi da povede međunarodnu istragu. Ali, da li zbog toga zaslužuje smenu s položaja? Mislim da ne", rekla je Ernst.

Senat je ranije glasao protiv dovođenja svedoka u daljem postupku suđenja, na čemu su insistirale demokrate. Posebno su želeli da čuju Trampovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

U radnoj verziji Boltonove knjige navodi se da mu je Tramp u avgustu 2019. rekao da želi da vidi istragu o Bajdenima pre nego što Ukrajini isplati vojnu pomoć, što direktno negira tvrdnje predsednika da nije tražio "uslugu za uslugu".

Tramp je odborio isplatu vojne pomoći Kijevu sa 55 dana zakašnjenja, a Zelenski nije otvorio istragu o Bajdenima - što republikanci smatraju ključnim dokazom da nije bilo uslovljavanja.

U Senatu će u ponedeljak i utorak biti izneti završni argumenti članova Predstavničkog doma i advokata Bele kuće, a glasanje o smeni Trampa očekuje se u sredu. Budući da u Senatu republikanci imaju većinu, izvesno je da će Tramp biti oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

XS
SM
MD
LG