Linkovi

Šta je Americi donela legalizacija istopolnih brakova?


Četvorogodišnjica legalizacije istopolnih brakova u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Pre četiri godine u Americi su legalizovani istopolni brakovi

Pre četiri godine Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država doneo je odluku prema kojoj su istopolni brakovi u Americi u skladu sa ustavnom odredbom o podjednakoj pravnoj zaštiti. Odluka je uticala na mnogo šire prihvatanje gej i lezbejskih brakova – kao i osoba drugih seksualnih orijentacija.

Među njima su i Edi Bogert i Robert Li, koji su se venčali pre dve godine u mestu Njukasl u državi Pensilvaniji. Kažu da su njihovi pojedini prijatelji i rođaci očekivali nešto neobično kada su stupali u brak.

Detalj sa venčanja Edija Bogerta i Roberta Lija
Detalj sa venčanja Edija Bogerta i Roberta Lija

“Očekivali smo mnogo gostiju, znate kako to već ide, bilo je dosta zainteresovanih za to kako će izgledati naše venčanje”, prenosi atmosferu uoči ceremonije Edi Bogert.

Zvanice su međutim svedočile tradicionalnoj ceremoniji – potvrdi njihove ljubavi i predanosti – nadovezuje se na reči svog bračnog partnera Robert Li.

"Ravnopravni smo sa drugim ljudima. Brak je brak – bez obzira da li se radi o ljudima gej ili heteroseksualne orijentacije”, ukazuje Li.

Edi Bogert i Robert Li, bračni par koji se venčao pre dve godine
Edi Bogert i Robert Li, bračni par koji se venčao pre dve godine

Pre četiri godine, američki Vrhovni sud legalizovao je istopolne brakove. Odluka je pomogla unapređenju prava lezbejki, gejeva, biseksualaca i transrodnih osoba u Americi. Šezdeset odsto Amerikanaca u današnje vreme podržava istopolne brakove, nasuprot istovetnom procentu američkih građana koji su im se protivili pre petnaest, godina, pokazuju podaci istraživačkog centra Pju, koji se bavi socijalnim pojavama, javnim mnjenem i demografijom.

Istopolni brakovi legalizovani su u 29 država sveta – uključujući Tajvan koji je to prvi učinio u Aziji.

Slavlje povodom ozakonjenja istopolnih brakova
Slavlje povodom ozakonjenja istopolnih brakova

Međutim, uprkos tome što trend protivljenja istopolnim brakovima jenjava, i dalje je među značajnim političkim faktorima u zemlji. To je pitanje koje su takozvane hrišćanske grupe iskoristile za obezbeđivanje podrške predsedniku konzervativcu Donaldu Trampu, čak i među religioznim rivalskim demokratama.

Donald Tramp na skupu jedne hrišćanske religijske zajednice
Donald Tramp na skupu jedne hrišćanske religijske zajednice

To bi mogao biti problem za Demokratsku stranku ukazije Piter Sprig iz nevladinog Saveta za istraživanje porodica.

“Kako bi postajali sve radikalniji u vođenju socijalne politike – delu njihovih pristalica će biti sve teže da ih podržavaju”, upozorava Sprig.

Međutim, značajna podrška koju uživa predsednički kandidat Pit Butidžidž podriva takve tvrdnje. Gradonačelnik Saut Benda, mesta u američkoj državi Indijana, koji je u istopolnom braku – jedan je od sve većeg broja političara za koga se smatra da mu je koristila otvorenost koju je pokazao u vezi sa svojim seksualnim identitetom.

Dejvid Stejsi, predstavnik nevladine organizacije Kampanja zaštite ljudskih prava, kaže se na taj način glasači na neki način identifikuju sa onima koje biraju.

“Ukoliko su političari iskreni u vezi sa svojom seksualnošću biračima deluje da će biti otvoreni u vezi sa drugim pitanjima”, ukazuje Stejsi.

Razbijanje predrasuda: Robert i Edi
Razbijanje predrasuda: Robert i Edi

Ostavljajući politiku sa strane istopolni brakovi stvaraju sliku raznovrsnije strukture Amerike – a sagovornici sa početka priče Robert i Edi, razbijaju predrasude u svojoj zajednici time što su samo još jedan običan bračni par.

XS
SM
MD
LG