Linkovi

Tolerancijom protiv mržnje, predrasuda, rasizma i socijalne nepravde


Bogatstvo različitim nacionalnostima, kulturama i religijama jedno je od glavnih obeležja Amerike. Ta raznolikost, međutim, može uticati i na pojavu nerazumevanja, netolerancije i mržnje.
Bogatstvo različitim nacionalnostima, kulturama i religijama jedno je od glavnih obeležja Amerike. Ta raznolikost, međutim, može uticati i na pojavu nerazumevanja, netolerancije i mržnje.

Bogatstvo različitim nacionalnostima, kulturama i religijama jedno je od glavnih obeležja Amerike. Ta raznolikost, međutim, može uticati i na pojavu nerazumevanja, netolerancije i mržnje. Kako bi takve pojave sveo na minimum list “Podučavanje toleranciji” besplatno ustupa materijale svima koji u javnom prostoru nastoje da promovišu toleranciju.

Elizabet Klejnrok učenike podučava poštovanju razlika i odbacivanju predrasuda, rasizma, socijalne nepravde. Svrha je, kako kaže, da budu vesnici promena sopstvenih života.

"Ukoliko nemate mogućnost da o svojoj rasi govorite slobodno – kako ćemo stati na put rasizmu u ovoj zemlji? Važno je da organizujemo ovakve razgovore sa decom jer su razvila jasan, čist i balansiran pogled na svet. Dok još nisu usvojili da su ove teme nešto čega treba da se plaše – biće mnogo spremniji da razgovaraju o njima", kaže Elizabet Klejnrok.

Antiimigrantski stavovi, protivjenje pravima seksualnih manjina, maltretiranje, rasizam, uvredljive poruke pisane po toaletima, ormarićima i klupama američkih škola – sve su češća slika iz obrazovnih institucija. Istovremeno, Federalni istražni biro (FBI) objavio je u izveštaju da je tokom 2018. prijavljeno 7.120 zločina iz mržnje.

"Ovde u SAD-u živimo u svetu raznolikosti. Treba da prepoznamo da to ne treba dovoditi u vezu sa inferiornošću ili superiornošću. Mnoštvo je lepota u raznolikosti, u upoznavanju ljudi čiji su poreklo i kultura, različiti od vašeg. Ne treba strahovati od toga. Ukoliko takav sistem vrednosti primenimo na mlade ljude, koji će u budućnosti donositi odluke, predstavljati građane ili ih podučavati, to bi moglo doprineti preokretu u našem društvu", kaže za Glas Amerike Monita Bel urednica magazina "Podučavanje toleranciji.

Nastavnica Elizabet Klejnrok smatra da takav pristup ukupno stanje u društvu.

“Ukoliko u ovom uzrastu možemo da ih ubedimo da saslušaju različita mišljenja i iskažu svoja iskrena osećanja – to može u budućnosti doneti mnogo više nade društvu u kome živimo", zaključuje ona.

Takođe, deca uče i kako da postupaju kada se susretnu sa netolerancijom. Monita Bel podvlači da su podkednako važne pojedinačne i grupne reakcije.

“Kada se neposredno uverite u nepravdu možete da preduzmete konkretne poteze protiv toga. Kao pojedinac, ali i kao deo grupe ili organizacije. Jer promena se ne može dogoditi ako ne pokušavamo da je sprovedemo zajednički", kaže urednica glasila "Podučavanje toleranciji".

List je osnovan 1991. u nameri da se spreči širenje mržnje. Najveći broj autora mu doprinosi na dobrovoljnoj bazi bez honorara. Članci koje pišu nisu isključivo posvećeni društvenim – već mnogobrojnim temama o kojima se u mnogim delovima SAD retko govori i piše. Za objavljene sadržaje časopis je osvojio dve prestižne nagrade Oskar, jedan Emi i brojna druga priznanja.

XS
SM
MD
LG