Linkovi

Porast radikalizma na Kosovu


Hapšenje osumnjičenog teroriste na Kosovu
Hapšenje osumnjičenog teroriste na Kosovu

Organi bezbednosti Kosova do sada su preduzeli sve mere da zaustave građane Kosova da se ujedine u podršci terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku, rečeno je danas u Prištini na konferenciji o sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma na Kosovu. Ovu dvodnevnu konferenciju na kojoj učestvuju predstavnici bezbednosnih sluzbi, verskih zajednica i civilnog društva organizuje Misija OEBS-a na Kosovu.

Direktor direktorata policije Kosova za borbu protiv terorizma Fatos Makoli rekao je da je porast ekstremizma i radikalizma na Kosovu pod uticajem raznih humanitarnih organizacija i pojedinaca koji su studirali islam u drugim zemljama.

“Njihovim povratkom, promovisali su grubu formu islama, manje tolerantnu i kao rezultat imamo trend povećanja ne samo verske mržnje nego i mržnje među sektama. Takođe, kroz promovisanje političkog islama postojala je tenedencija smanjivanja razvoja demokratije i urušavanja osnovnih vrednosti našeg društva, a to su zajednički život i verska tolerancija”, rekao je Makoli.

Makoli je kazao ekstremisti koriste različite forme kojima kroz priču i iskustva utiču na građane Kosova.

“Imali smo probleme i izolovane incidente među islamskim ekstremistima i samim islamskim vernicima koji se sada nazivaju tradicionalističkim vernicima. Nastojanje ekstremista da utiču, regrutuju i šire ekstremističku ideologiju na Kosovu, uglavnom je rasprostranjeno na mlađu populaciju. To je upozorenje ali i tendencija da žele postati značajan politički faktor za realizaciju njihove ideološke i političke agende. I na kraju, sadašnje posledice su naša strepnja zbog regrutovanja i slanja jednog značajnog broja mladih sa Kosova na ratište u Siriju gde se uglavnom pridružuju terorističkim organizacijama kao što su ISIL i Al Nusra”, kazao je Makoli.

Savetnik za bezbednost pri misiji OEBS-a na Kosovu Naim Hodža, kazao je da će jedan od budućih ciljeva ove misije biti suzbijanje ekstremizma na duže staze kroz različite programe.

U borbi protiv ove pretnje, OEBS smatra da bi protivmere trebalo objediniti sa preventivnim nastojanjima i fokusirati na nekoliko preduslova za širenje nasilnog ekstremizma”, rekao je Hodža.

Danas, prvog dana konferencije koju organizuje OEBS, nije bilo prevoda za novinare koji događaje prate na srpskom jeziku. Tim povodom oglasili su se Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije koji su saopštili da se „ovim postupkom krši pravo srpske medijske zajednice na upotrebu jezika i to od strane onih koji bi trebalo da budu primer poštovanja zakona i prava zajednica na Kosovu”.

U odgovoru predstavnicima Udruženja novinara Srbije iz press službe misije OEBS-a na Kosovu, saopšteno je da „OEBS iskreno žali zbog današnjeg propusta, koji je kako se navodi, isključivo tehničke prirode i koji je nastao kao rezultat nesporazuma”.

XS
SM
MD
LG