Linkovi

Tači: Vreme je za međuetničko pomirenje


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Dosta smo patili od mržnje i sukoba, vreme je za međuetničko pomirenje rekao je danas predsednik Kosova Hašim Tači i pozvao raseljene da se vrate na Kosovo. On se na sastanku Savetodavnog veća za zajednici osvrnuo i na izgradnju zida u severnoj MItrovici rekavši da je to nezakonito i da će pitanje zida imati zakonske posledice od strane kosovskih institucija.

“Mir i tolerancija među zajednicama su veoma važni i treba svi da radimo na tome” rekao je na sednici Savetodavnog veća za zajednice predsednik Kosova Hašim Tači nakon što je Darko Dimitrijević član tog veća iz srpske zajednice upozorio na svakodnevne problem povratnika, posebno u Metohiji. Tači je tom prilikom pozvao sve raseljene da se vrate na Kosovo.

Međuetničko poverenje je važno da bismo živeli zajedno. Ne smemo sumnjati da li to može da se desi. Vidim volju da živimo u novom Kosovu od strane svih zajednica. Dosta smo patili od mržnje, sukoba, dakle svako od nas treba da gleda na razvojnu budućnost. Svi treba da se usredsredimo na to da se dogodi međuetničko pomirenje na Kosovu, kao preduslov za zajednički život, za razvoj Kosova, za stvaranje novih radnih mesta, za poboljšanje socijalnog blagostanja svakog građanina Kosova“, kazao je Tači.

Darko Dimitrijević je ukazao i na problem uzurpacije imovine Srba kako raseljenih tako i onih koji trenutno žive na Kosovu i ukazao na veoma težak položaj povratnika koji se kako je kazao gotovo svakodnevno pljačkaju i napadaju.

“Mahom su to stariji ljudi. Oni su često meta pljačkaša i provalnika, često budu uznemiravani ali se retko kada počinioci privedu pravdi”, upozorio je Dimitrijević.

Živojin Ćirković iz Gračanice pozvao je kosovskog predsednika da stanovništvu objasni detalje Briselskog sporazuma, istakavši da građani ne dobijaju dovoljno informacija od pregovarača o postignutim sporazumima.

Bilo bi dobro da građanima i srpskih i svih nevećinskih zajednica omogućite da dobijemo prave informacije šta je to dogovoreno u Briselu a tiče se svih zajednica. Mi smo ljudi koji žive zajedno i želimo da se integiršemo, ali to možemo samo ako to većinska zajednica želi”, kaže Ćirković.

Seljatin Emini iz Romske zajednice rekao je da nema dovoljno Roma u kosovskim opštinama i zatražio je da predsednik tim povodom uputi pismo lokalnim samoupravama.

Pripadnici goranske zajednice upozorili su na iseljavanje članova ove zajednice zbog, kako je kazao Safet Bećiri, loše bezbednosti, pljački i diskriminacije. Savetodavno veće za zajednice na čijem je čelu predsednik Kosova ima 25 članova i okuplja predstavnike svih zajednica na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači osvrnuo se danas i na izgradnju zida u blizini glavnog mosta u severnoj Mitrovici rekavši da je ta gradnja nezakonita i da će zbog toga imati zakonske posledice od strane kosovskih institucija.

XS
SM
MD
LG