Linkovi

"Nacionalizam je kao alkoholizam"


Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans

Povodom obilježavanja Dana protiv totalitarizma, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans se video porukom obratio Evropljanima i ostatku svijeta - nacionalizam je kao alkoholizam; nakon trenutka ushićenja, slijedi dugotrajna glavobolja i bijeda.

Za Evropljane je današnji dan prilika da se podsjete, kako je rekao potpredsjednik Evropske komisije, da su dva puta u novijoj istoriji počinili zajedničko samoubistvo. Među brojnim obilježjima toga je I zajedničko francusko-njemačko vojno groblje u Strazburu.

"Ako u društvu prevlada strah, a mržnja postane norma, ovako ćemo završiti- susjedi koji leže zajedno na groblju, boreći se jedni protiv drugih u dva svjetske rata. Evropa je naučila lekciju, a ovo je greška koju moramo da izbjegnemo. Pri svakom izazovu, imamo taj rizik. Kako na njega odgovaramo? Ekstremnim nacionalzmom? Ne. Snažno vjerujem da odgovor na brojne izazove današnjice, poput terorizma, nije pasti pred izazovom straha i mržnje prema drugima. Nacionalizam je kao alkoholizam - kratak period radosti kojeg prati dug period glavobolje. Nacionalizam nas čini siromašnim jer protekcionizam uništava tržište, odbacuje medjunarodnu trgovinu. Nacionalizam nas čini slabima, jer stalno traži neprijatelje. Ako nas nacionalizam čini siromašnima, slabim I nesigurnim, kako može da bude oznaka patrotizma? Ja vjerujem da naconalisti nisu patrote, jer istinske patriote žele da njihova nacija bude snažna, živi u miru i da je prosperitetna. Treba joj saradnja sa ostalima, otvorenost, tolerancija, umijeće pravljenja kompromisa. Biti patriota, znači biti Evropljanin, biti Evropljanin znači biti patriota. ", rekao je Frans Timermans.

Britanski su novinari u poruci Timermansa prepoznali kritiku Britanaca zbog Bregzita. To u Komisiji jasno demantuju.

"Mislim da ne treba tražiti poruke kojih jednostavno nema – ako gledate video poruku, vidjećete veoma snažnu poruku koja je generalna, bezvremena. Ta poruka naglašava vrijednosti na kojima je uspostavljena EU i odbacuje usko shvatanje patrotizma I protecionizma", kaže portparol Evropske komisije Aleksander Vinterštajn.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG