Linkovi

SAD: 522 dece ponovo sa svojim roditeljima


Žena drži ruku deteta nakon što su nedokumentovane imigrantske porodice oslobođene iz sabirnih centara, na autobuskoj stanici u Mekalenu, Teksas, 22. juna 2018.

Sekretarijat za unutrašnje poslove SAD saopštio je kasno u subotu da je vlada ponovo spojila 522 dece odvojene od odraslih, kao deo inicijative "nulta tolerancija" i da planira da spoji drugih 16 dece u naredna 24 sata.

Sekretarijat kaže u saopštenju da su američka carina i granična zaštita očekuje da će mali broj dece, odvojene iz razloga koji nisu "nulta tolerancija", ostati razdvojena, uključujući i slučajeve u kojima se porodična veza ne može potvrditi.

Predsednik Donal Tramp u sredu potpisao je uredbu kojom okončava politiku razdvajanja dece imigranata od njihovih porodica na američko-meksičkoj granici, nakon što su fotografije maloletnika u kavezima izazvale bes kod kuće i u inostranstvu.

Sekretarijat takođe saopštava da drugi sekretarijat, za zdravlje (HHS), ima 2.053 odvojene dece u svojim ustanovama i da "radi sa relevantnim partnerskim agencijama da održi komunikaciju i rad na ponovnom spajanju dece i svakog roditelja ili staratelja, kroz ustanovljeni proces ponovnog spajanja".

Trenutno, 17 odsto dece u ustanovama HHS smešteno je tu kao rezultat "nulte tolerancije", dok je ostalih 83 odsto stiglo u SAD bez roditelja ili staratelja, kaže se.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG