Linkovi

Nadal ne igra Pariz, Novak ponovo prvi reket sveta


Novak Đeković očekuje smeč protiv Žoao Souze u 2. kolu turnira u Parizu, 30. oktobar 2018. (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)
Novak Đeković očekuje smeč protiv Žoao Souze u 2. kolu turnira u Parizu, 30. oktobar 2018. (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković od sledećeg ponedelja biće ponovo i najbolji teniser sveta.

Trideset-jednogodišnjem Beograđaninu, koji je u utorak uspešno startovao na poslednjem ovogodišnjem turniru serije Masters 1000 u Parizu, pobedom u dva seta nad Portugalcem Žoaom Souzom (7:5, 6:1), povratak na prvo mesto ATP rang-liste je zagarantovan zbog činjeice da se Španac Rafael Nadal povukao sa tog turnira.

Đoković je prvi teniser koji je u istoj godini bio rangiran izvan 20. mesta na svetu (22. u maju) i popeo se na vrh, posle Rusa Marata Safina, koji je isto učinio 2000. godine. Safin je u maju te godine bio 38, a u novembru prvi na svetskoj rang-listi, s tim da Đoković ima odlične šanse da ostvari jedinstven podvig u "Open eri" i 2018. završi na prvom mestu, što Safinu nije pošlo za rukom pre 18 godina (Brazilac Gustavo Kuerten završio je 2000. kao prvi).

U slučaju da da se to ostvari, bila bi to peta godina koju Đoković završava na 1. mestu (2011, 2012, 2014, 2015), po čemu bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Džimijem Konorsom. Samo Pit Sampras ima jednu više.

U trećem kolu u Parizu, Đoković igra protiv tenisera iz Bosne i Hercegovine Damira Džumhura, koji je eliminisao mladog Grka Stefanosa Cicipasa.

XS
SM
MD
LG