Linkovi

SZO: Više od milion žrtava Kovida 19 u Evropi


ARHIVA - Građani Italije čekaju da prime vakcinu (Foto: Reuters)
ARHIVA - Građani Italije čekaju da prime vakcinu (Foto: Reuters)

Visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao da je broj žrtava Kovida u Evropi premašio milion i da je situacija i dalje ozbiljna, sa oko 1,6 miliona novozaraženih svake nedelje.

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je najnovijom izjavom želeo da naglasi da Evropa mora i dalje da bude na oprezu i da poštuje mere za suzbijanje koronavirusa, te da ubrza kampanju vakcinacije dok sojevi koronavirusa dovode do rekordnog rasta novozaraženih u pojednim zemljama, prenosi agencija Asošijeted pres.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, gotovo 3 miliona smrtnih slučajeva povezano je sa Kovidom 19 širom sveta - najteže su pogođene Severna i Južna Amerika, a zatim Evropa. Najveći broj žrtava registrovan je u SAD, Brazilu i Meksiku - ukupno više od 1,1 milion.

Kluge je tokom posete Grčkoj ipak ukazao na "rane nagoveštaje da transmisija možda usporava u nekoliko evropskih zemalja" i naglasio da postoji "pad" zaraženih među starijim osobama.

Dodao je da je udio starijih od 80 godina, koji su bili priortet za imunizaciju, među smrtnim slučajevima od Kovida 19 pao na oko 30 odsto - što je najniži nivo od izbijanja pandemije.

U Britaniji se broj novih slučajeva i žrtava dramatično smanjio od januara, zbog uspešnog programa vakcinacije i produženog nacionalnog karantina koji se ukida u fazama.

Komentarišući zabrinutost u pogledu pojedinih vakcina, Kluge je rekao da je rizik od nastanka krvnih ugrušaka daleko veći kod ljudi koji su zaraženi Kovidom 19 nego kod onih koji su primili vakcinu kompanije Astra Zeneka.

"Nesumnjivo je da je vakcina Astra Zeneke efikasna u smanjivanju hospitalizacija zbog Kovida 19 i u sprečavanju smrtnih slučajeva", istakao je Kliuge i dodao da SZO preporučuje njenu upotrebu za sve odrasle koji ispunjavaju uslove.

XS
SM
MD
LG