Linkovi

SZO upozorila sve države da se pripreme na povećanje broja zaraženih


Putnik čeka PCR testiranje na aerodromu Šipol u Amsterdamu
Putnik čeka PCR testiranje na aerodromu Šipol u Amsterdamu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) apelovala je na države da ubrzaju vakcinaciju i tako spreče porast broja zaraženih uzrokovan novim sojem, omikronom. Restrikcije na putovanja, koje su mnoge zemlje uvele, su samo kupovina vremena, a ne i odgovor na novi soj, kažu u SZO.

Uprkos zatvaranju granica za putnike iz država sa juga Afrike, omikron je potvrđen u desetinama država širom sveta, a poslenja u nizu je Australija. U SAD je novi soj registrovan u pet saveznih država.

"Pooštrene kontrole na granici mogu da kupe malo vremena, ali sve države treba da se pripreme na porast broja novozaraženih. Ljudi ne treba da se oslanjaju samo na granične kontrole. Najvažnije kod novog soja je da se lako prenosi", rekao je Takeši Kasai, direktor SZO za zapadni Pacifik.

Kasai je apelovao na sve države da ubrzaju vakcinaciju, posebno osetljivih grupa, i da ne odustaju od preventivnih mera kao što su nošenje maske i održavanje rastojanja.

Omikron je soj koji je SZO ocenila kao "zabrinjavajući", a naučnici i dalje prikupljaju informacije o tome koliko je opasan i zarazan. U nekim delovima Evrope došlo je do porasta broja obolelih zbog delta soja.

Naučnici kažu da, za sada, nema dokaza da je omikron opasniji soj od delte.

Novi soj je prva prijavila Južnoafrička Republika, a naučnica iz te zemlje Mišel Grum, kaže da se je uočen veliki porast novozaraženih zbog omikrona.

Otkako je koronavirus prvi put detektovan u Kini krajem 2019, zabeleženo je 264 miliona zaraženih i oko 5,48 miliona umrlih od kovida u svetu.

Vakcinacija, međutim, i dalje nije ravnomerna. Na primer, u Indoneziji, koja je četvrta najnaseljenija zemlja na svetu, vakcinisano je samo 35 odsto populacije. U Americi je vakcinisano manje od 60 odsto ljudi, što je jedna od najnižih stopa imunizacije među bogatim zemljama.

Mnoge države uvele su restrikcije na putovanja za putnike iz afričkih država, iako je utvrđeno da je omikron pre Južnoafričke Republike, bio prisutan u Evropi.

Uz globalne restrikcije na putovanja, države uvode i druge stroge mere, pa je Nemačka zabranila nevakcinisanima da ulaze u objekte koji nisu esencijalni za svakodnevni život, a od naredne godine se planira uvođenje obavezne vakcinacije.

Velika Britanija i SAD planiraju da buster vakcine učine dostupnim za sve punoletne građane, ali neki naučnici kažu da je potrebnije da se vakcine daju siromašnim zemljama, nego da bogate vakcinišu svoje građane trećom dozom.

XS
SM
MD
LG