Linkovi

Pooštreni uslovi za ulazak u Srbiju iz pojedinih afričkih zemalja


Putnici iz pojedinih zemalja u Africi moraće da rade PCR test na aerodromu
Putnici iz pojedinih zemalja u Africi moraće da rade PCR test na aerodromu

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa odlučio je da ne produžava zimski raspust za đake u Srbiji, ali i da pooštri mere za ulazak u zemlju iz pojedinih afričkih država zbog novog soja virusa, saopštila je nakon sednice članica tog tela i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Zimski raspust za đake počinje 31. decembra, kako je i planirano, i trajaće do 24. januara. Ako se epidemiološka situacija u narednim danima pogorša, biće razmatrano pomeranje raspusta, rekla je Kisić Tepavčević.

Kada je reč o ulasku u zemlju, uslovi će biti pooštreni za putnike iz Južnoafričke Republike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Namibije i Zimbabvea.

Kako je objasnila Kisić Tepavčević, putnici iz tih zemalja će po dolasku na aerodrom "Nikola Tesla" morati da rade PCR test, što je omogućeno na aerodromu.

Oni koji budu pozitivni biće prebačeni u bolnicu ili kovid ambulantu, dok će negativni morati u karantin 14 dana, i moraće da ponove PCR test posle sedam dana.

Kisić Tepavčević je dodala da u Srbiju ne stižu direktni letovi iz zemalja sa juga Afrike, ali da će se voditi računa o putnicima koji tranzitnim rutama dolaze iz tih zemalja.

"Nema sumnje da će i soj omikron doći kod nas. Za sada se čini da nije strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, ali i dalje važe sve mere prevencije", rekla je članica Kriznog štaba.

Za ulazak u zemlju sa ostalih destinacija, državljanima Srbije je potreban sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test.

U Srbiji su na snazi kovid propusnice potrebne za boravak u ugostiteljskim objektima od 20 sati, kao i mere lične zaštite - poput nošenja maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom gde je gužva.

U sredu je registrovano još 2.180 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 16.034 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrle su 53 osobe. Na bolničkom lečenju je 3.884 pacijenata, a životno je ugrožena 191 osoba.

XS
SM
MD
LG