Linkovi

Nova žarišta koronavirusa i restrikcije u Evropi


Testiranje na koronavirus u bolnici u Rimu, 14. avgust 2020. (Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)
Testiranje na koronavirus u bolnici u Rimu, 14. avgust 2020. (Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)

Nova žarišta koronavirusa poremetila su sezonu letnjih odmora širom većeg dela Evrope, gde vlasti u nekim zemlljama ponovo uvode ograničenja na putovanja, zatvaraju noćne klubove, zabranjuju vatromete i proširuju naredbe za nošenje maski u letovalištima, prenosi AP.

Izbijanje novih žarišta alarmiralo je mnoge širom Evrope, koja je bila teško pogođena koronavirusom tokom proleća ali je proteklih meseci, kako je izgledalo, uglavnom uspela da uspostavi kontrolu nad širenjem zaraze.

Novi rast broja slučajeva u nekoliko evropskih država pripisuje se klubovima, uličnim zabavama i velikim porodičnim okupljanjima.

Hiljade britanskih turista pokušavale su u petak da se iz Francuske vrate kući da ne bi morali da idu u dvonedeljnu samoizolaciju nakon što je Britanija odlučila da ponovo uvede restrikcije Francuskoj zbog širenja zaraze.

U Francuskoj su, zbog straha od drugog talasa zaraze, Pariz i Marsej proglašeni "rizičnim zonama"

"Situacija se pogoršava iz nedelje u nedelju", upozoravaju zvaničnici. Zbog rasta broja zaraženih u Francuskoj od 66 odsto prošle nedelje, britanska vlada saopštila je da je primorana da uvede karantin za ljude koji se vraćaju iz te zemlje. Odluka je stupila na snagu u 4 ujutro u subotu po lokalnom vremenu.

Nove oštre mere uvedene su u Španiji, u kojoj je u protekle dve nedelje registrovano gotovo 50 hiljada slučajeva Kovida 19.

Ministar zdravlja Salvador Ilja je nakon vanrednog sastanka sa regionalnim liderima objavio da je naređeno zatvaranje noćnih klubova širom zemlje. Posete staračkim domovima biće ograničene na jednu osobu dnevno za svakog stanara pojedinačno i to samo na sat vremena.

“Ne možemo da budemo nedisciplinovani", rekao je Ilja.

U Italiji, u kojoj takođe raste broj zaraženih, priobalni gradovi uveli su nove restriktivne mere, među kojima je i zabrana vatrometa na plažama. Mere su uvedene uoči najvećeg letnjeg praznika"feragosta" koji milioni Italijana slave na plažama, planinama ili putovanjima u inostranstvo.

Gradonačelnik Ancia zabranio je pristup plaži preko noći, dok je na Kapriju obavezno nošenje maski napolju tokom celog dana.

Maske su obavezne i na ulicama priobalnog grada Amalfija. Italijansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u petak registrovano 574 novozaraženih što je najveći dnevni bilans od 28. maja.

Nova žarišta i restrikcije u Evropi nisu iznenađujuće, smatra Džoš Mišo, pomoćnik direktora za globalnu zdravstvenu politiku u Fondaciji Kajzer u Vašingtonu.

“Čak i najmanji propust može da dovede do izbijanja žarišta ako niste pažljivi. Ni u jednoj zemlji nema grupnog imuniteta, a nemamo ni vakcinu", rekao je Mišo.

U Grčkoj, ljudima se snažno preporučuje da nose maske nedelju dana u zatvorenim prostorima i na javnim mestima na otvorenom posle povratka iz domaćih letovališta u kojima postoji veliki broj slučajeva Kovida 19.

Na dva popularna ostrva, Paros i Antiparos, zabranjena su okupljanja više od 9 ljudi, a zabrana na rad restorana, barova i noćnih klubova posle ponoći proširena je na mnoge delove zemlje, među kojima je i Atina. U Grčkoj je zabeležen drugi najveći dnevni broj zaraženih - 254.

Zabrinjavajuća je situacija i u ostalim delovima sveta. Indija je sada zauzela mesto Britanije kao četvrta zemlja u svetu po broju žrtava koronavirusa, posle SAD, Brazila i Meksika.

Na Novom Zelandu su produžene restriktivne mere u najvećem gradu Oklendu još 12 dana, dok vlasti pokušavaju da suzbiju prvo žariše posle više od tri meseca. Zaraženo je 30 osoba.

U Australiji, jedan dvadesetogodišnjak je postao najmlađa žrtva koronavirusa.

XS
SM
MD
LG