Linkovi

Broj zaraženih porastao, Merkel pozvala Nemce da poštuju restrikcije


Nemačka kancelarka Angela Merkel na letnjem samitu Evropske unije u Briselu 20. jula 2020.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na letnjem samitu Evropske unije u Briselu 20. jula 2020.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je građane da nose maske i poštuju društveno distanciranje i druge preventivne mere ukoliko žele da se ukinu restrikcije, uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Razgovarajući sa novinarima u Dizeldorfu, gde je prisustvovala sastanku državnog kabineta Severne Rajne-Vestfalije, Merkel je izjavila da se broj novih slučajeva u Nemačkoj udvostručio u roku od tri nedelje i da to ne sme da se nastavi.

Kancelarka je primetila da je rast broja slučajeva verovatno posledica toga što Nemci putuju tokom letnjeg raspusta i što postoji više društvenih kontakata. Ona je rekla da uz rast novih infekcija neće moći da dodatno ukine restrikcije zbog Kovida 19 i apelovala na javnost da se pridržava pravila.

Đaci se vraćaju u škole posle letnjeg raspusta u srednjoj školi Karl-Rebajn u Nemačkoj, 17. avgusta 2020.
Đaci se vraćaju u škole posle letnjeg raspusta u srednjoj školi Karl-Rebajn u Nemačkoj, 17. avgusta 2020.

"Ako broj zaraženih opadne, onda možemo da se više otvorimo", rekla je Merkel. "Ako se brojevi ne spuste ili čak porastu, moraćemo da razmotrimo nove mere."

Merkel je izjavila da je razgovarala o pandemiji sa državnim kabinetom Severne Rajne-Vestfalije. 16 nemačkih država uglavnom postavlja sopstvena pravila, što često vodi različitim regionalnim regulativama i izaziva konfuziju i frustracije u zemlji sa 83 miliona stanovnika. Kancelarka Merkel kaže da se zalaže za uniformniji pristup.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti u utorak je prijavila 1.390 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa.

U drugim delovima Evrope - Engleska je odlučila da ukine vladinu agenciju odgovornu za reagovanje na krize javnog zdravlja, nakon što je Britanija imala najveću stopu smrtnih slučajeva od Kovida 19 u Evropi. Mnoge od funkcija agencija Javno zdravlje Engleske (PHE) biće prenete na novo telo: Nacionalni institut za zdravstvenu zaštitu, prenosi agencija Rojters.

Irska je značajno pooštrila nacionalne restrikcije zbog koronavirusa, a poljski ministar zdravlja Lukas Sumovski saopštio da podnosi ostavku zbog kritika na račun reagovanja njegovog ministarstva na krizu. Francuska vlada planira da uvede obavezu nošenja maski na većini radnih mesta od 1. septembra, pošto je broj novih slučajeva porastao u proteklih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG