Linkovi

SZO: Rekordan rast novozaraženih u svetu


Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak registrovala rekordan globalni rast broja novozaraženih, 292.527 za 24 sata. Najveći rast obolelih zabeležen je u Sjedinjenim Državama, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj Republici. Broj žrtava porastao je za 6.182.

Prethodni rekord po broju novozaraženih bio je 284.196, zabeležen 14. jula.

Globalna epidemija koronavirusa je katastrofa čije će posledice dugo trajati, upozorio je u petak generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Ova pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina, a čije će se posledice osećati narednih decenija", rekao je Tedros na sastanku odbora SZO za vanredne situacije.

Pandemija je odnela najmanje 670.000 života od izbijanja u Vuhanu, u Kini, a više od 17 miliona ljudi je zaraženo.

Kovid 19 je proteklih nedelja naročito teško pogodio Sjedinjene Države, Brazil, Meksiko i Britaniju. Restriktivne mere, uvedene da bi se suzbilo širenje virusa, nanele su veliku štetu ekonomijama, a mnogi regioni strahuju od drugog talasa.

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na razvoju vakcine, iako se njena upotreba ne može očekivati pre početka 2021. godine, saopštila je prošle nedelje Svetska zdravstvena organizacija.

"Iako se o virusu zna više, još nema odgovora na mnoga pitanja, dok su populacije i dalje ranjive", rekao je Tedros u petak.

"Rani rezultati istraživanja antitela pokazuju istu sliku: većina svetske populacije i dalje je podložna virusu. Mnoge zemlje koje su verovale da je najgore prošlo sada se bore za novim žarištima. Pojedine koje su bile manje efikasne u prvim nedeljama pandemije, sada se suočavaju sa rastom broja slučajeva i žrtava", poručio je generalni direktor SZO.

XS
SM
MD
LG