Linkovi

Ukrajina: Zaustavljeno napredovanje Rusa u Severodonjecku


Strani dobrovoljnci sa ukrajinskim vojnicima u Severodonjecku, 2. juna 2022.
Strani dobrovoljnci sa ukrajinskim vojnicima u Severodonjecku, 2. juna 2022.

KIJEV - Ukrajina je saopštila je da je povratila deo Severodonjecka, trenutnog žarišta ruske ofanzive za zauzimanje istočnog regiona Donbasa, i da bi mogla da ga zadrži do dve nedelje.

Serhij Gajdaj, guverner provincije Lugansk, rekao je da su ukrajinske trupe ponovo zauzele 20 odsto teritorije koju su izgubile u Severodonjecku.

„Čim budemo imali dovoljno zapadnog naoružanja dugog dometa, odgurnućemo njihovu artiljeriju sa naših položaja. A onda će, verujte mi, ruska pešadija samo da beži“, rekao je Gajdaj.

Ukrajinska vojska saopštila je da su se ruske snage povukle nakon neuspešnih pokušaja da napreduju u obližnjem gradu Bahmutu i da su prekinule pristup Severodonjecku.

Gaidai je u objavi na društvenim mrežama rekao da su četiri osobe ubijene u ruskim napadima u regionu u petak, uključujući majku i dete.

U regionu Odese u subotu ujutro, projektil je pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda i ranjene su dve osobe, napisao je portparol regionalne administracije na Telegramu.

Dve osobe su poginule, a najmanje dve su povređene u ruskom granatiranju civilne infrastrukture u severoistočnom regionu Harkova u petak, preneo je ukrajinski Interfaks, pozivajući se na hitne službe.

Rat u Ukrajini traje više od 100 dana. Desetine hiljada ljudi su poginule, milioni su proterani iz svojih domova, a globalna ekonomija je poremećena.

Ruski predsednik Vladimir Putin negirao je u petak da Moskva sprečava da izvoz žita uiz ukrajinskih luka, okrivljujući Zapad za rast globalnih cena hrane. On je rekao da bi najbolje rešenje bilo da se ukinu sankcije Zapada Belorusiji i da Ukrajina izvozi žito preko te zemlje.

Iako je ukrajinski otpor primorao Putina da suzi svoj cilj na osvajanje Donbasa, neki ukrajinski zvaničnici tvrde da on i dalje želi da uništi celu zemlju.

„Putinov glavni cilj je uništenje Ukrajine. On ne odustaje od svojih ciljeva, uprkos činjenici da je Ukrajina pobedila u prvoj fazi ovog rata", rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar.

Portparol ruske vlade rekao je da su "postignuti određeni rezultati" u ratu i da će Moskva nastaviti svoje vojne operacije dok se ne ispune svi ciljevi.

XS
SM
MD
LG