Linkovi

Guverner: Ukrajina povratila 20 odsto teritorije izgubljene u Severodonjecku


Strani dobrovoljci u Severodonjecku (Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenk)
Strani dobrovoljci u Severodonjecku (Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenk)

Ruske snage su u petak, 100 dana od invazije na Ukrajinu, nastavile su da napreduju u razrušenom istočnom industrijskom gradu Severodonjecku, ali ukrajinske trupe i dalje pružaju otpor.

Rat u kojem je Rusija, kako veruju zapadne zemlje, planirala da pobedi za nekoliko sati traje više od tri meseca. Ruske snage su potisnute iz prestonice, ali su pokrenule veliku novu ofanzivu na istoku, podseća agencija Rojters.

Guverner regiona Lugansk, gde se nalazi Severodonjeck, rekao je u petak da su ukrajinske snage povratile kontrolu nad oko 20 odsto teritorije koje su izgubile u tom gradu tokom borbi sa Rusijom.

"Situacija je pre bila teška, Rusija je držala oko 70 odsto, sada smo ih već potisnuli za oko 20 odsto", rekao je Serhij Gajdaj na nacionalnoj televiziji.

Dodao je da Rusi satima granatiraju ukrajinske položaje, a da zatim napreduju, da bi ih onda potisnuli branioci koji nisu povređeni.

"Tako napreduju, korak po korak, zato što jednostavno uništavaju sve sa artiljerijom, letelicama, minobacačima. Međutim, čim budemo imali dovoljno zapadnog oružja dugog dometa, potisnućemo njihovu artiljeriju sa naših položaja. A zatim će, verujte mi, ruska pešadija jednostavno pobeći", naglasio je Gajdaj.

Rojtersova ekipa stigla je do Severodonjecka u četvrtak i potvrdila da Ukrajinci i dalje drže deo grada. Na jednoj od lokacija u gradu, ukrajinske snage, među kojima su bili i strani dobrovoljci, prebacivali su oružje iz kamiona.

"Potisnućemo Ruse. Za dan, mesec ili godinu, nije važno. Na pravoj smo strani istorije. Pobrinućemo se da se svi vratimo kući sa porodicama. I osiguraćemo da okupatori urade isto", rekao je Gruzijac Zurab Kakalidze.

Rusija je proteklih sedmica poslala veliki broj vojnika u Severodonjeck, mali grad na istoku koji Moskva mora da osvoji da bi uspostavila kontrolu nad celim regionom Lugansk. Obe strane pretrpele su velike gubitke u uličnim borbama.

"Nažalost, ruska vojska uspela da je da zađe duboko u grad...kontrolišu veći deo grada", rekao je u četvrtak veče guverner Luganska.

Gajdaj je dodao da je oko petine grada u spornoj "sivoj zoni". Ukrajinski borci pružaju otpor u jednom području, dok su istovremeno potisnuli Ruse iz nekih ulica, a prethodni dan su zarobili 6 ruskih vojnika.

"Rekao bih skepticima da ne otpisuju Severodonjeck. Još je rano za to. Grad se još drži", poručio je guverner.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su ukrajinske snage postigle određeni uspeh, ali da je prerano dati više detalja. Reznikov je u obraćanju bezbednosnoj konferenciji u Bratislavi, putem video linka, rekao da se ukrajinske snage već obučavaju u Evropi za nove raketne sisteme koje će Kijevu poslati Sjedinjene Države i Britanija.

Na pitanje da li Ukrajina može da potisne ruske snage iz istočne Ukrajine, Reznikov je odgovorio: "Ne mogu da definitvno predvidim kojeg meseca ćemo ih izbaciti. Međutim, nadam se da je apsolutno realan plan da to uradimo ove godine".

Spori ali stalan napredak

Uprkos tome što su u martu potisnute na severu Ukrajine, nakon neuspelog napada da zauzmu prestonicu, ruske snage i dalje kontrolišu petinu ukrajinske teritorije - od čega su polovinu zauzele 2014. godine, a polovinu od početka invazije 24. februara.

Veliki ruski napad na istoku proteklih nedelja najsmrtonosnija je faza rata za obe strane. Moskva je postigla spori, ali postojan napredak, i potisnula ukrajinske snage u manja područja u Lugansku i Donjecku, ali za sada nije uspela da ih opkoli.

Kijev se pak nada da će zbog ofanzive, ruske snage ostati bez resursa, što bi omogućilo Ukrajini da narednih meseci pokrene kontraofanzivu i ponovo preuzme kontrolu nad svojm teritorijom.

Ukrajina je u četvrtak saopštila da su njene snage ponovo zauzele 20 malih gradova i sela u oblasti Herson u južnom delu zemlje.

Ukrajinski zvaničnik je rekao da se snage Kijeva nadaju da će povratiti teritoriju izgubljenu ranije u ratu na jugu Ukrajine, delimično kako bi vezali na sebe neke ruske snage koje su više fokusirane na borbe u regionu Donbasa.

Procena ukrajinskog lidera o ratu usledila je dan nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao da SAD obezbeđuju Ukrajini paket od 700 miliona dolara "naprednijih raketnih sistema i municije", kako bi se pomoglo u borbi protiv ruske invazije, koja je sada u svom četvrtom mesecu. Zvaničnici Bele kuće kažu da je Ukrajina obećala da neće ispaljivati te rakete na rusku teritoriju.

"Ovaj novi paket će ih naoružati novim sposobnostima i naprednim naoružanjem, uključujući HIMARS sa municijom na bojnom polju, kako bi branili svoju teritoriju od ruskog napredovanja", rekao je Bajden u saopštenju. "Nastavićemo da vodimo svet u pružanju istorijske pomoći za podršku ukrajinskoj borbi za slobodu". Bajden je koristio akronim za raketni sistem visoke pokretljivosti.

Arhiva - Američki vojnici pored M142 mobilnog višecevnog bacača raketa (HIMARS), tokom vežbe "Afrički lav" u jugoistočnom Maroku, 9. juna 2021.
Arhiva - Američki vojnici pored M142 mobilnog višecevnog bacača raketa (HIMARS), tokom vežbe "Afrički lav" u jugoistočnom Maroku, 9. juna 2021.

Zelenski je u svom dnevnom obraćanju rekao da je paket HIMARS jedna stavka na listi "tri važne vesti" za Ukrajinu.

Druge dve stavke su potezi Evropske unije "ka implementaciji šestog paketa sankcija" Rusiji, za koje je Zelenski rekao da se "pre svega odnosi na naftu", kao i činjenica da "sve više ambasada" nastavlja "svoje aktivnosti u punom obimu u Kijevu".

"Svet se odriče ruske nafte", rekao je Zelenski. "Štaviše, druge zemlje, koje proizvode mnogo bolju i lakšu naftu, spremaju se da zamene ruske zalihe. Dakle, gubi se ogromni prihod za državu agresora u ovoj sferi".

On je rekao da Rusija "mora da se navikne na činjenicu da je veoma bolno smanjenje prihoda neizbežna posledica rata".

Povratak aktivnosti ambasade u prestonicu Ukrajine, rekao je Zelenski, predstavlja "zaveštavanje vere u našu pobedu".

XS
SM
MD
LG