Linkovi

Ukrajina osudila poziv francuskog predsednika da se "ne ponižava Putin"


Arhiva - Pripadnik strane dobrovoljačke jedinice koja se bori na strani Ukrajine zauzima poziciju, dok se nastavlja invazija Rusije na Ukrajinu, u Severodonjecku, region Lugansk, Ukrajina, 2. juna 2022.
Arhiva - Pripadnik strane dobrovoljačke jedinice koja se bori na strani Ukrajine zauzima poziciju, dok se nastavlja invazija Rusije na Ukrajinu, u Severodonjecku, region Lugansk, Ukrajina, 2. juna 2022.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba osudio je francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je prethodno pozvao svetske sile da ne "ponižavaju" ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini kako bi sačuvali šanse za diplomatsko rešenje sukoba.

"Pozivi da se izbegne poniženje Rusije mogu samo da ponize Francusku i svaku drugu zemlju koja bi na to pozivala. Jer Rusija je ta koja sebe ponižava", napisao je Kuleba na Tviteru u subotu. "Bolje da se svi fokusiramo na to kako da postavimo Rusiju na njeno mesto. Ovo će doneti mir i spasiti živote".

"Ne smemo da ponižavamo Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli da izgradimo izlaznu stazu diplomatskim putem", rekao je Makron u intervjuu za regionalne medije u petak, dodajući da će Francuska igrati ključnu posredničku ulogu.

"Mislim, i rekao sam mu, da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i istoriju", rekao je Makron. "Mislim da se izolovao. Naći utočište u izolaciji je jedna stvar, ali je teško naći izlaz".

Makron je nastojao da održi dijalog sa ruskim predsednikom Putinom otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru. Njegov stav su više puta kritikovali neki istočni i baltički partneri u Evropi, jer ga vide kao podrivanje napora da se Putin pritisne da sedne za pregovarački sto.

Makron je redovno razgovarao sa Putinom od invazije u sklopu napora da se postigne prekid vatre i započnu kredibilni pregovori između Kijeva i Moskve.

Francuska je podržala Ukrajinu vojno i finansijski, ali Makron do sada nije bio u Kijevu da ponudi simboličnu političku podršku kao drugi lideri EU, što je nešto što je Ukrajina želela da on uradi. Makron je rekao da nije isključio posetu.

U televizijskom prenosu ranije u subotu, guverner Luganska Sergej Hajdaj ekao je da ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severski Donec kako bi sprečile Ukrajinu da dopremi vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u gradu Severodonjecku.

Hajdaj je rekao da ukrajinska vojska nastavlja da drži svoje položaje u Severodonjetcku i da potiskuje ruske snage na nekoliko lokacija.

"Oni se kreću napred korak po korak. Oni jednostavno sve uništavaju artiljerijom, avionima, minobacačima, tenkovima", rekao je Hajdaj, a prenosi londonski list Gardijan. "Ali čim budemo imali dovoljno zapadnog dalekometnog oružja, odbacićemo njihovu artiljeriju sa naših položaja. A onda će, verujte mi, ruska pešadija samo da pobegne".

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija pojačala svoje trupe i da koristi artiljeriju za izvođenje "jurišnih operacija" u gradu, koji snage Moskve već nedeljama bombarduju.

"Neprijatelj uz artiljerijsku podršku preduzima napade na grad Severodonjeck, pojačao je svoje trupe mobilnim rezervama Drugog armijskog korpusa, borbe u gradu se nastavljaju", saopštila je ukrajinska vojska u subotu, a citira RSE.

Međutim, dodaje se da su se ruske snage povukle nakon neuspelih pokušaja napredovanja u obližnjem gradu Bahmutu i nakon što su prekinule pristup Severodonjecku.

U svom redovnom ažuriranju obaveštajnih podataka u subotu, britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je ruska vazdušna aktivnost i dalje visoka iznad ukrajinskog regiona Donbasa, pri čemu ruski avioni izvode udare koristeći i navođenu, i nenavođenu municiju.

"Nesposobnost Rusije da potisne ili uništi ukrajinske strateške sisteme protivvazdušne odbrane u prvim danima sukoba ograničila je njenu sposobnost da pruži taktičku vazdušnu podršku elementima kopnenog manevara, što je doprinelo neuspehu napredovanja na Kijev", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je shodno tome Rusija ograničila svoje vazdušne aktivnosti na duboke udare koristeći krstareće rakete sa vazdušnim i površinskim lansiranjem kako bi poremetila kretanje ukrajinskih trupa i snabdevanja, ali one nisu imale značajan uticaj na sukob, a ruske zalihe precizno navođenih raketa su verovatno značajno iscrpljena.

"Povećana upotreba nenavođene municije dovela je do širokog razaranja naseljenih područja u Donbasu i gotovo sigurno je izazvala značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve", dodaje se.

Britanski obaveštajci procenjuju da Rusija sada kontroliše više od 90 odsto oblasti Luganska u istočnoj Ukrajini i da će verovatno dobiti potpunu kontrolu nad regionom u naredne dve nedelje.

U ovom izveštaju korišćene su neke informacije Rojtersa.
XS
SM
MD
LG