Linkovi

Putin upozorava Zapad da prestane da naoružava Ukrajinu, SAD najavljuju dalju "značajnu" pomoć


Vladimir Putin tokom intervjua za televiziju Rusija 1
Vladimir Putin tokom intervjua za televiziju Rusija 1

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je upozorio Zapad da Ukrajini ne šalje rakete dužeg dometa, a ruske snage gađale su Kijev posle više od mesec dana zatišja.

SAD su ranije najavile da planiraju isporuku vojne pomoći Ukrajini vredne 700 miliona dolara, a u tom paketu nalaze se i četiri raketna sistema srednjeg dometa, helikopteri, rakete Džavelin, radari, taktička vozila i drugo.

"Cela fama oko dodatne isporuke oružja, po mom mišljenju, ima samo jedan cilj: da se oružani konflikt otegne koliko god je moguće", rekao je Putin u televizijskom intervjuu. Istakao je da nove zalihe oružja neće poboljšati poziciju vlade u Kijevu.

"Ako Kijev dobije rakete dužeg dometa, Moskva će iz toga izvući određene zaključke i upotrebiti svoja sredstva za uništenje - kojih imamo dovoljno - kako bismo gađali ciljeve koje do sada nismo", kazao je Putin.

SAD nisu Ukrajini ponudile rakete dugog dometa koje mogu da pogode ciljeve na teritoriji Rusije.

Načelnik združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili rekao je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres da će SAD i njihovi saveznici nastaviti da pružaju "značajnu" podršku. Mili, koji je govorio na 78-godišnjicu Dana D - iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiji, operacije ključne za pobedu nad nacističkom Nemačkom -naglasio je da ruski rat u Ukrajini podriva pravila koja su savezničke zemlje uspostavile posle kraja Drugog svetskog rata.

Jedno osnovno pravilo "globalnog poretka zasnovanog na pravilima" je da "zemlje ne mogu da napadaju druge zemlje vojnim snagama u aktu agresije osim ako je isključivo reč o samoodbrani", naglasio je Mili i dodao da se u "Ukrajini dogodio otvoreni, nedvosmisleni čin agresije".

"Široko je shvatanje da to podriva pravila koja su ovi mrtvi - ovde na plaži Omaha i na groblju u Kolvilu na moru - umrli. Umrli su za nešto. Umrli su da bi taj poredak bio uspostavljen kako bi imali bolji mir", rekao je Mili, koji je za AP govorio na američkom groblju iznad obale francuskog sela Kolvil na moru.

Zbog toga "evropske nacije, članice NATO-a, pružaju Ukrajini pomoć u oružju i drugu podršku da bi osigurale da je taj set pravila garantovan i podržan", naglasio je američki general.

Na pitanje da li Ukrajina dobija dovoljno pomoći, Mili je napomenuo da je "u Donbasu u toku veoma značajna bitka".

“Međutim, Kijev je zaštićen i uspešno odbranjen. Rusi su morali da preusmere snage na Donbas. Videćemo šta će se dogoditi. Mislim da SAD i savezničke zemlje pružaju značajnu podršku Ukrajini, i to će se nastaviti", rekao je Mili, ali nije precizirao o kakvoj pomoći je reč.

Vojni analitičari ocenjuju da Rusija pokušava da osvoji Donbas pre nego što stigne američko oružje i potencijalno promeni situaciju na terenu. Pentagon je saopštio da je potrebno najmanje tri nedelje da oružje stigle na teren.

Moskva je takođe optužila Zapad da je "zatvorio kanale komunikacije", što je nateralo ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da otkaže posetu Srbiji.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su susedi Srbije zatvorili vazdušni prostor, a prethodno su mediji preneli da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora odlučile da ne dopuste prelet aviona u kojem je Lavrov.

"To je još jedan zatvoren kanal komunikacije", rekla je Zaharova.

XS
SM
MD
LG