Linkovi

Ulične borbe ukrajinskih i ruskih snaga za Severodonjeck


ARHIVA - Strani dobrovoljci, koji se bore sa ukrajinskim trupama, u vojnom vozilu u Severodonjecku, 2. jun 2022. (Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko)
ARHIVA - Strani dobrovoljci, koji se bore sa ukrajinskim trupama, u vojnom vozilu u Severodonjecku, 2. jun 2022. (Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko)

Ukrajinske i ruske snage nastavile su u ponedeljak da se bore za kontrolu nad gradom Severodonjeckom, u ključnoj bitki za ofanzivu Kremlja na istoku Ukrajine.

Ruske snage imaju brojčanu prednost, ali Ukrajina ima "sve šanse" da pruži otpor, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je regionalni guverner sugerisao da su ukrajinske snage pretrpjele određene gubitke, prenosi agencija Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija šalje veliki broj vojnika i opremu u Severodonjeck, poslednji grad pod ukrajinskom kontrolom u regionu Lugansk, u Donbasu.

Ukrajinski branioci su tokom vikenda potisnuli Ruse, ali je njihov položaj ponovo ugrožen u ponedeljak ujutro, rekao je na državnoj televiziji guverner Luganska Serhij Gajdaj.

"Naši branioci su uspeli da izvedu kontranapad, oslobodili su gotovo polovinu grada. Međutim , sada se situacija za nas ponovo malo pogoršala", rekao je Gajdaj.

Gradonačelnik Oleksandar Strijuk rekao da je da besne ulične borbe i da ni jedna strana nije spremna da se povuče.

"Tamo smo poslali dovoljno snaga i resursa da suzbijemo napade na grad", rekao je Strijuk ukrajinskoj televiziji.

"Situacija na istoku je teška. Kontrolišemo je, Rusa ima više, snažniji su, ali imamo svaku šansu da se borimo. Ako Rusije uspije u Donbasu, biće veoma teško", rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu.

Obe strane saopštile su da su nanele velike gubitke jedna drugoj. Grad je postao glavna meta ruske ofanzive u Donbasu - koji čine Lugansk i Donjeck - dok se nastavlja ruska invazija u kojoj su celi gradovi sravnjeni s zemljom u ruskom bombardovanju.

Moskva je saopštila da je njena misija da "oslobodi" Donbas nakon što je Ukrajina potisnula njene trupe iz prestonice Kijeva i drugog najvećeg grada Harkova. Ukrajinski predsednik je proteklog vikenda posetio dva grada na frontu.

"Svi zaslužujete pobedu, to je najvažnije. Međutim, ne po svaku cenu", rekao je Zelenski u video snimku posete Lisičansku, južno od Severodonjecka, i Soledaru.

U međuvremenu, Britanija je saopštila da će snabdeti Ukrajinu višecevnim raketnim sistemima koji mogu da pogode mete na udaljenosti do 80 kilometara. Britanski potez koordinisan je sa Sjedinjenim Državama koje su prošle nedelje najavile da će Kijev snabdeti naprednim raketnim sistemima.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva odgovoriti na zapadne isporuke oružja dugog dometa Ukrajini, potiskivanjem ukrajinskih snaga dalje od ruske granice. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u nedelju da će Rusija pogoditi nove ciljeve ako Zapad pošalje Ukrajini rakete dužeg dometa.

Istog dana, ruske rakete pogodile su Kijev prvi put za više od mesec dana. Ukrajina je saopštila da je u napadu pogođen objekat za popravku vagona, dok je Moskva ustvrdila da su uništeni tenkovi koje su Ukrajini poslale istočnoevropske zemlje.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da ruske snage napreduju ka Slovjansku, oko 85 kilometara zapadno od Severodonjecka.

U Lisičansku, kojeg od Severodonjecka razdvaja reka, ruske snage otvorile su vatru na jednu pekaru i nekoliko administrativnih i rezidencijalnih zgrada, rekao je guverner Gajdaj u ponedeljak i dodao da je jedan civil povređen.

Ukrajinski generalštab saopštio je da ruske snage učvršćuju pozicije u regionu Harkova i da granatiraju ukrajinske trupe da bi zadržale okupiranu teritoriju. Takođe je naveo da Rusija napada civilnu infrastrukturu i nekoliko gradova, a regionalna administracija je saopštila da su u granatiranju poginula tri civila, a da je 10 povređeno.

Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi te informacije. Moskva demantuje da napada civile. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage uništile delove fabrike za popravku oklopnih vozila u regionu Harkova i da je ubijeno više od 450, kako je navelo, "nacionalista" u Horlivki i Kodemi severno od Donjecka.

XS
SM
MD
LG