Linkovi

UN: Genocid ostaje pretnja, mora biti sprečavan


Arhiva - Spomen ploča sa imenima žrtava u Memorijanom centru genocida Potočari u Srebrenici, Bosna i Hercegovina, 8. juna 2021.
Arhiva - Spomen ploča sa imenima žrtava u Memorijanom centru genocida Potočari u Srebrenici, Bosna i Hercegovina, 8. juna 2021.

Ujedinjene nacije obeležavaju san sećanja na žrtve genocida uz upozorenje da zločin nije upisan u istorijske knjige, već da i danas predstavlja pretnju.

U.N. dala ton svom obeležavanju Međunarodnog dana sećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i prevencije ovog zločina video zapisom scena nasilja i razaranja u Ruandi, Bosni i Hercegovini i Iraku – zemljama koje su doživele strahote genocida. Video je takođe sadržao scene pomirenja i glasove mladih koji pozivaju na miran i inkluzivan svet.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je virtuelnoj globalnoj publici da istorija ima tendenciju da se ponavlja. On je pozvao ljude da ostanu na oprezu i da shvate rane znake upozorenja na genocid.

"Danas se suočavamo sa najvećim brojem nasilnih sukoba od 1945. godine", rekao je on. "Oni traju sve duže i sve su složeniji. Nekažnjivost je rasprostranjena, a ljudska prava i vladavina prava se redovno ignorišu. Govor mržnje zasnovan na identitetu, podsticanje i diskriminacija nastavljaju da se šire i sve više se koriste za političku manipulaciju i dobit".

Šef UN je rekao da su ovo alarmantni znaci upozorenja koji bi trebalo da podstaknu akciju.

Eksperti UN i organizacije za ljudska prava sačinili su brojne izveštaje o teškim kršenjima, od kojih su mnogi bili ratni zločini i zločini protiv čovečnosti u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu, Avganistanu i drugde. Neki izveštaji navode da je genocid između ostalog počinjen u Mjanmaru, Kini i Etiopiji.

Predsednik 76. sednice Generalne skupštine Abdula Šahid rekao je da to telo ima odgovornost da zaštiti stanovništvo od genocida, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

"Genocid se ne dešava preko noći ili bez upozorenja. Prethodi mu nagomilavanje kršenja ljudskih prava, netrpeljivosti, mržnje i podela", rekao je Šahid. "To kulminira krvoprolićem... Zato uvek moramo da se suočimo sa silama netrpeljivosti i mržnje tolerancijom i uključenošću. Zato moramo da slavimo različitost".

Genocid je termin koji se koristi za opisivanje nasilja nad pripadnicima nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe sa namerom da se uništi cela grupa.

1948. godine, tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, kada su otkrivene pune razmere Holokausta, Ujedinjene nacije su genocid proglasile međunarodnim zločinom. Termin je skovan u znak priznanja masovnih zločina koje su počinili nacisti, koji su ubili šest miliona evropskih Jevreja, a ciljali su i Rome i seksualne manjine.

Međunarodnim danom komemoracije odaje se počast sećanju na milione žrtava ubijenih u ciljanom genocidu i vrši pritisak na akciju kako bi se sprečio budući genocid.

XS
SM
MD
LG