Linkovi

Beograd: Protest podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović


Policijski kordon raspoređen u centru Beograda tokom protesta podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović (Foto: RSE/Iva Martinović)
Policijski kordon raspoređen u centru Beograda tokom protesta podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović (Foto: RSE/Iva Martinović)

Članovi nevladinih organizacija okupili su se u centru Beograda protestujući zbog privođenja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, koje su jajima gađale mural haškog osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića u Beogradu.

Oni su se uputili ka Njegoševoj ulici, gde se nalazi mural, ali im kordon policije nije dozvolio da mu priđu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Policija je ranije tokom dana privela Ćorović i Jaćimović nakon što su na Dan brobe protiv fašizma, uprkos zabranama, gađale jajima mural.

Nakon nekoliko sati Ćorović i Jaćimović su puštene iz policije.

Na mestu gde je policija zaustavila nevladine aktiviste i građane pojavila se i grupa od desetak desničara koji su uzvikivali poruke podrške Ratku Mladiću.

Građani su uzvratili skandiranjem "Ua fašisti" i "Mural mora pasti".

Time je došlo do verbalnog sukoba, a jedan od desničara je upućivao i pretnje građanima.

Policija u opremi za razbijanje demostracija je ovu grupu, okružila i ne dozvoljava kontakt sa okupljenim građanima.

Okupljeni građani tokom protesta (Foto: RSE/Iva Martinović)
Okupljeni građani tokom protesta (Foto: RSE/Iva Martinović)

Ubrzo su se građani i aktivisti razišli.

Grupa od oko 20 nevladinih organizacija osudila je hapšenje u saopštenju i ocenila da, kako je navedeno, da svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji.

Privođenje su osudile i opozicione stranke Zajedno za Srbiju, Liberalno demokratska partija i Stranka slobode i pravde.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) su u Njegoševoj ulici u Beogradu kontrolisali zadržavanje kod murala posvećenom Ratku Mladiću, osuđeniku za ratni zločin i genocid pred Haškim tribunalom, izvestio je RSE.

Aktivisti su prethodno najavili da će na Međunarodni dan borbe protiv fašizma 9. novembra održati akciju prekrečavanja murala, ali je MUP skup zabranio.

Obrazlažući odluku policija je navela da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba (pristalica i protivnika najavljenog skupa) i narušavanja javnog reda i mira.

Zbog takve odluke, organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je tužbu u Upravnom sudu u Beogradu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Mladićev lik stoji gotovo četiri meseca na fasadi zgrade na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

Nepoznati autor ga je naslikao krajem jula ove godine, mesec dana nakon što je sud u Hagu Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora.

On je kao komandant vojske bosanskih Srba osuđen za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Aida Ćorović od početka devedesetih godina u javnosti Srbije poznata je kao mirovna aktivistkinja angažovana u Beogradskom krugu, Centru za antiratnu akciju i organizaciji Žene u crnom. Jedna je od osnivačica NVO Urban in, čija direktorka je bila do 2013. godine. Dobitnica je nagrade "Osvajanje slobode" koju dodeljuje Fond Maja Maršićević Tasić.

XS
SM
MD
LG