Linkovi

Godišnjica genocida u Srebrenici, Brnabić kaže da "Srbiji nije mesto tamo dok se ne reši napad na Vučića"


Priprema za sahranu novoidentifikovanih žrtava u memorijalnom centru Potočari, 11. jula 2021.
Priprema za sahranu novoidentifikovanih žrtava u memorijalnom centru Potočari, 11. jula 2021.

U Potočarima kod Srebrenice obelena je 26. godišnjica genocida u Srebrenici, kada je ubijeno oko 8.000 muškaraca i dečaka. Ove godine ukopano je 19 žrtava genocida koji se dogodio 11. jula 1995, piše Radio Slobodna Evropa.

Najmlađa žrtva je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina. Među identifikovanim je i Zilha Delić, koja je imala 24 godina. Među 19 žrtava genocida, najstariji je Husein Kurbašić iz Srebrenice, koji je, kada je ubijen, imao 64 godine. U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica na 26. godišnjicu genocida ukopan je i Hajro Aljić (1944.) te njegov sin Jusuf (1967.)

Uoči sahrane, održana je komemoracija, položeno cvijeće ispred spomenika u Memorijalnom centru Potočari, te klanjana kolektivna dženaza.

Prisutnima prilikom komemoracije se obratila i Kada Hotić, predstavnica udruženja “Majke Srebrenice”. U genocidu, u julu 1995.godine, je izgubila sina, muža, dva brata i više od 50 članova uže porodice.

“Mi majke, supruge i djeca koji smo ostali bez svojih najdražih obilježavamo svaki 11. juli kao dan sjećanja. Valjda će se u svijetu roditi pravedniji ljudi. Hvala svima koji sa nama osuđuju zločin i genocid. Nijedna religija nije razlog za patnju. Nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet”, kazala je Hotić.

U Federaciji BIH, jednom od dva entiteta u BiH, 11. juli je Dan žalosti, odlukom Vlade Federacije BiH.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Desetog jula Skupština Opštine Srebrenica je održala komemorativnu sjednicu posvećenu žrtvama Srebrenice, bez prisustva odbornika Bošnjaka. Odbornici iz ovog naroda su naveli kako ne prisustvuju zbog nedavno usvojene Rezolucije o stradanju Srba u 20. vijeku. Oni su 10. jula prije podne u Potočarima odali počast svim žrtvama.

Skupština opštine Srebrenica usvojila je u 2. jula Rezoluciju o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku. Ova zakonodavna institucija nije usvojila nikada Rezoluciju o počinjenom genocidu u tom gradu u julu 1995. godine.

Blinken: Raditi u jedinstvu na boljoj budućnosti

Američki narod pridružuje se građanima Bosne i Hercegovine u sećanju na više od 8.000 žrtava, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju koje je objavio Stejt department povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Tragični događaji iz prošlosti nas podsećaju na potrebu da radimo jedinstveno na boljoj budućnosti, koja uključuje sve građane, u stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini", naveo je Blinken.

"SAD duboko cene dugogodišnje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i ostaju pouzdani partner posvećen zajedničkom cilju demokratske i inkluzivne Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija. Dok se sećamo žrtava, takođe smo posvećeni radu na tome da se spreče buduća zverstva", zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta.

Najmlađa žrtva ukopana na 26. godišnjicu genocida je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina. Među identifikovanim je i Zilha Delić, koja je imala 24 godina.
Najmlađa žrtva ukopana na 26. godišnjicu genocida je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina. Među identifikovanim je i Zilha Delić, koja je imala 24 godina.

"Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Poricanje genocida i ratnih zločina, i veličanje ratnih zločinaca su neprihvatljivi. Moramo da radimo na mirnoj budućnosti za sve. Dugujemo to žrtvama, preživelima, svima", napisao je na Tviteru generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Nema opravdanja zbog čega je ubijen ijedan čovjek

Džefri Najs, bivši tužilac Haškog tribunala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Potočarima 10. jula da ni nakon 26 godina od genocida "nema opravdanja zbog čega je ubijen ijedan čovek".

"To je bilo potpuno nepotrebno i neobjašnjivo. Presude u svakom slučaju potvrđuju da su se desili zločini i ko je sve kriv za to što se desilo", kazao je Najs.

Nevenka Tromp, bivša istražiteljka u Haškom tribunalu, podsjeća za RSE kako se genocid ne može pripremiti za jedan dan.

"Obim i dinamika zločina je ukazivala na to da na teritorijama na koje Srbi polažu pravo se treba izvršiti etnička prekompozicija", kazala je Tromp u Potočarima 10. jula.

Zbog genocida u Srebrenici na doživotni zatvor pravosnažno su osuđeni komandant Vojske RS Ratko Mladić i predsednik RS Radovan Karadžić.

Premijerka Srbije: Nije nam mesto tamo dok se ne rasvetli napad na Vučića

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se 1995. godine "desio užasan zločin u Srebrenici" ali da "zvaničnicima Srbije" nije tamo mesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan pre šest godina, napali, tada, premijera, Aleksandra Vučića", prenosi N1.

„Dok se ne privede pravdi svako ko je napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tada premijera, koji je otišao u Srebrenicu da izrazi poštovanje prema žrtvama i bošnjačkom narodu ja ne vidim da je nama zvaničnicima mesto tamo“, rekla je Brnabić za TV Prva i dodala da je skandal što niko nije odgovarao za napad na Vučića.

„Izražavam ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici i nemam problem da pokažem pijetet prema svim žrtvama“, rekla je Brnabić.

Predsednik Aleksandar Vučić, tada premijer, napadnut je 2015. na izlasku iz memorijalnog centra Potočari. On je položio cveće na memorijal žrtvama i krenuo da izlazi, kada je kamenjem gađana njegova kolona.

Dva suprotstavljena skupa o Srebrenici u Beogradu

Nevladina organizacija Žene u crnom je u centru Beograda organizovala memorijalnu akciju posvećenu srebreničkim žrtvama u subotu uveče, a u isto vreme na Trg Republike došla je i grupa mlađih ljudi koji uzvikuju "Srebrenica nije genocid", javlja Fonet.

Na performansu Žene u crnom su raširile crnu tkaninu, na čijem je kraju položen venac od belog cveća i kamen sa natpisom 8.372. Učesnici skupa u organizaciji Žena u crnom nose table sa brojem 8.373 i transparent "Srebrenica - ime genocida".

Na kontra skupu se nose zastave sa slikama Ratka Mladića, zastavu sa napisom Vojska Republike Srpske i transparent "Nije bilo genocida". Oni uzvikuju i "Radovan Karadžić", "hulje u crnom", "srpske žrtve", a skandiraju i uvrede upućene predstavnici Žena u crnom Staši Zajović.

Skup je obezbeđivala policija, a nisu prijavljeni incidenti.

Inicijativa mladih za ljudska prava večeras će Pionirskom parku, pored zgrade u kojoj sedište predsednika Srbije, upaliti sveće u znak sećanja na srebreničke žrtve, prenosi Fonet.

"Na taj način, aktivistkinje i aktivisti za ljudska prava nastavljaju borbu za drugačiju Srbiju, koja će se suočiti sa zločinima počinjenima u njeno ime, i koja će umeti da pokaže pijetet prema žrtvama i presudno doprinese pravdi za žrtve", ističe se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG