Linkovi

Obama potpisao novi START


Predsednik Obama u Ovalnoj kancelariji potpisuje sporazum START, 2. februar, 2011.
Predsednik Obama u Ovalnoj kancelariji potpisuje sporazum START, 2. februar, 2011.

Američki predsednik Barak Obama potpisao je dokumenta o ratifikaciji novog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja, sklopljenog sa Rusijom.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama danas, u Ovalnoj kancelariji, potpisao dokumenta vezana za novi sporazum poznat kao START 2.

Njegov potpis bio je preposlednji korak pred zvanično stupanje tog sporazuma na snagu u subotu, kad će ve strane razmeniti potpisana ratifikovana dokumenta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov će, prema očekivanjima, razmeniti pomenuta dokumenata na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti, koja će se održati u Minhenu, od 4. do 6. februara.

Novim sporazumom smanjuje se broj dugometnih nuklarnih bojevih glava u svakoj od dve zemlje sa 2200 na 1550. Takodje se ponovo uspostavljaju inspekcije strategijskog naoružanja obe zemlje.

Sklapanje novog sporazuma START bio je jedan od ključnih ciljeva predsednika Obame na planu inostrane poliltike i deo nastojanja administracije da 'resetuje' veze sa Rusijom. Taj sporazum zamenjuje START 1 iz 1991. godine, koji je istekao decembra 2009.

XS
SM
MD
LG