Linkovi

Obama i Medvedev potpisali ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja


Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dimitri Medvedev potpisali su značajan sporazum prema kome će dve zemlje smanjiti svoje nuklearne arsenale za oko 30 odsto.

Prema tom sporazumu, potpisanom danas u Pragu, Sjedinjene Države i Rusija će svaka imati po oko 1500 strateških nuklearnih oruđa.

Tokom svečanog potpisivanja dvojica lidera su pohvalno govorila o novom sporazumu, a Obama ga je nazvao "važnim događajem za nuklearnu bezbednost i sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja".

Medvedev je takođe hvalio sporazum, rekavši da su dve strane postigle "nešto što je pre par meseci izgledalo nemoguće". Ruski lider je današnje potpisivanje nazvao istorijskim događajem koji bi mogao da vodi ka novom poglavlju u bileteralnoj saradnji.

Dva predsednika takođe su obećala da će razmotriti mogućnost uvođenja novih sankcija Iranu, ako ta zemlja nastavi da odbija da obustavi obogaćivanje uranijuma i započne pregovore o svom nuklearnom programu.

Ruski predsednik je priznao da Iran ne reaguje na međunarodne pozive na diskusije o njegovim nuklearnim ambicijama, rekavši da "ne možemo da odvraćamo pogled od tog pitanja". Obama je rekao da Sjedinjene Države neće tolerisati nikakve akcije Irana koje bi rizikovale trku u naoružavanju na Bliskom istoku.

Danas potpisani sporazum zamenjuje Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao START, koji je istekao 1991. godine. Do potpisivanja je došlo posle skoro godinu dana dugih i teških pregovora.

Da bi novi sporazum stupio na snagu moraju da ga ratifikuju ruski parlament i američki Senat.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG