Linkovi

Reakcije na klimatski samit : Pohvalno, ali ne može sve na jednoj konferenciji


Arhiva - Pano konverecije COP26 u Glazgovu, Škotska, 31. oktobra 2021.
Arhiva - Pano konverecije COP26 u Glazgovu, Škotska, 31. oktobra 2021.

Britanski premijer Boris Džonson pohvalio je sporazum skoro 200 zemalja za jačanje napora u borbi protiv klimatskih promena, dok je izrazio razočaranje time što rezultat konferencije UN o klimi nije bio snažniji.

"Možemo da lobiramo, možemo da nagovaramo, možemo da ohrabrimo, ali ne možemo da prisilimo suverene zemlje da rade ono što ne žele", rekao je Džonson na nedeljnoj konferenciji za novinare. "To je na kraju njihova odluka i oni moraju da stoje iza nje".

Džonson je rekao novinarima da je sporazum postignut na kraju dvonedeljnog samita u Glazgovu "zaista istorijski" i da predstavlja "smrtno zvono za energiju iz uglja" sa obećanjima da će se postepeno smanjivati upotreba to energenta.

On je rekao da čak i uz neslaganje oko obima i brzine akcija za pokušaj ograničavanja globalnog zagrevanja u narednim decenijama, "svet neosporno ide u pravom smeru".

Patrisijaa Espinosa, sekretarka UN-a za klimu, rekla je za Asošijeted pres da se rešavanje izazova kao što su klimatske promene ne može uraditi na jednoj konferenciji, ali da je sastanak u Glazgovu postigao "veoma pozitivan rezultat u smislu da nam daje vrlo jasne smernice o tome šta treba da uradimo u narednim godinama".

"Mislim da ono što vidimo u tekstu jeste da po prvi put govorimo o uglju i subvencijama fosilnim gorivima u kontekstu našeg procesa o klimatskim promenama. I mislim da je to dobar korak napred", rekla je Espinosa.

U izveštaju su korišćene informacije Asošijetd presa i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG