Linkovi

Poljska optužila Belorusiju da gura migrante preko njene granice


Arhiva - Poljski ministar inostranih poslova Mateus Moravicki skida zaštitnu masku nakon što je stigao na sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u sedištu EU u Briselu, 13. jula 2021.
Arhiva - Poljski ministar inostranih poslova Mateus Moravicki skida zaštitnu masku nakon što je stigao na sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u sedištu EU u Briselu, 13. jula 2021.

Poljski premijer izjavio je u utorak da Belorusija namerno podstiče migrante sa Bliskog istoka da uđu u Poljsku, sa ciljem destabilizacije Evropske unije.

"Naš istočni sused pokušava sistematski i na organizovan način da destabilizuje političku situaciju", rekao je Mateus Moravicki tokom posete gradu Kuznica na istoku zemlje.

Oko 3.000 migranata, neki od njih iz Iraka i Avganistana, pokušali su ovog meseca da uđu u Poljsku iz Belorusije, preneo je Asošijeted pres. Poljska im odbija ulazak i u ponedeljak je saopštila da će izgraditi ogradu kako bi ih sprečila da uđu.

Poljska vlada saopštila je u utorak da je migrantima, koji ostaju na beloruskoj teritoriji, obezbedila šatore, ćebad i generatore električne energije.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pozvala je u utorak Poljsku da pruži medicinsku i pravnu podršku migrantima.

Moravicki je rekao da će napori Belorusije propasti jer će "poljska granica biti vrlo dobro zaštićena".

Drugi kritičari

Poljska nije jedina koja optužuje Belorusiju. Druge baltičke zemlje takođe su rekle da Minsk gura migrante ka njima. Kažu da je to odmazda za sankcije koje je EU uvela Belorusiji nakon što je vlada te zemlje suzbila demonstracije koje su izbile zbog osporavanja ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka u avgustu 2020.

Evropska komisija, izvršno telo EU, saopštila je da prati situaciju.

"Odlučno odbacujemo pokušaje instrumentalizacije ljudi u političke svrhe", rekao je portparol Kristian Vigand u Briselu. "Ne možemo da prihvatimo bilo kakve pokušaje trećih zemalja da podstaknu ili pristanu na ilegalne migracije" u EU.

Vigand je pozvao na "uredno upravljanje granicom" i "puno poštovanje osnovnih prava migranata".

Prema izveštaju BBC -a, beloruski predsednik je u ponedeljak optužio Poljsku da je započela "granični sukob" i da je narušila teritoriju te zemlje.

Lukašenko je upozorio članice EU da njegova zemlja više neće sprečavati ilegalne migrante da pređu na teritorije EU nakon što je EU uvela svoje sankcije, javila je novinska agencija Rojters.

U izveštaju su korištene informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG