Linkovi

Sudija zabranila Trampu da blokira kritičare na Tviteru


Federalni sudija u Njujorku presudila je da predsednik Tramp ne sme da blokira svoje kritičare ako iznose zajedljive primedbe na račun njega i njegove politike, kao reakciju na njegovu paljbu tvitova.

Sudija Naomi Rajs Bakvold presudila je da kritičari koji odgovaraju na Trampove tvitove na popularnoj društvenoj mreži imaju pravo da izraze svoje mišljenje i da bi Tramp, ukoliko ih blokira, prekršio Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora.

Ona je zaključila da "interaktivni prostor" gde korisnici Tvitera mogu da direktno odgovore na Trampove skakodnevne komentare o pitanjima od važnih do trivijalnih potpada pod doktrinu "javnog foruma" koju je uspostavio Vrhovni sud. Bakvold kaže da bi blokiranje Trampovih kritičara ograničilo politički govor i da predstavlja "diskriminaciju gledišta", što je kršenje Prvog amandmana američkog Ustava.

Jedna od sedmoro Trampovih kritičara, čiji su nalozi blokirani i koji su posle toga tužili predsednika, objavila je kratak video snimak pape Franje kako gleda u Trampa delujući zabrinuto, uz potpis "Ovako te manje-više gleda ceo svet".

Taj komentar je čak blag u poređenju sa tim kako mnogi kritičari odgovaraju na pet, šesti ili više tvitova koliko Tramp objavi u svom prosečnom danu.

Dok specijalni tužilac Robert Maler nastavlja istragu ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine i pitanja da li je predsednik ometao pravdu da bi zaustavio tu istragu, njegovi kritičari redovno prikazuju na Tviteru Trampa i članove njegove porodice u zatvorskim odelima i sa lisicama a takođe objavljuju karikature na kojima se on ismeva ili omalovažava.

Trampove pristalice svojim komentarima predstavljaju predsednika u drugačijem svetlu i opisuju kao američkog heroja koji će sigurno biti ponovo izabran 2020.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG