Linkovi

Tramp o doušniku FBI: Špijunska afera!


Američki predsednik Donald Tramp nazvao je FBI-jevo korišćenje doušnika koji je razgovarao sa trojicom njegovih saradnika iz kampanje 2016. godine "špijunskom aferom" (Spygate), dodajući da je u pitanju "jedan od navećih političkih skandala u istoriji!"

Američki lider poručio je na Tviteru: "Vidite kako se stvari preokreću kod kriminalne države u državi. Bave se lažnim dosluhom sa Rusijom, izmišljenom prevarom a na kraju su uhvaćeni u krupnom špijunskom skandalu kakav možda nije viđen ikada u ovoj zemlji! Sve se vraća!"

Kao i mnogo puta do sada, Tramp je istragu kritikovao kao "LOV NA VEŠTICE!"

Tramp je ogorčen zato što je Federalni istražni biro navodno koristio Stefana Halpera, američkog stručnjaka za spoljnu politiku sa Univerziteta Kembridž u Britaniji kao tajnog doušnika koji je prenosio informacije o svojim razgovorima o spoljnoj politici sa trojicom Trampovih savetnika - Karterom Pejdžom, Semom Klovisom i Džordžom Papadopulosom. Pre više decenija, Halper je služio u tri republikanske američke administacije u raznim ulogama u domenu unutrašnje politike.

FBI je, u vreme kada je koristio Halpera kao doušnika, istraživao veze Trampove kampanje sa ruskim interesima u završnim fazama kampanje 2016. Deo tih nalaza kasnije je uvršten u istragu koju sada vodi specijalni tužilac Robert Maler. Papadopulos je priznao krivicu što je lagao istražiteljima o kontaktima sa Rusima.

Proteklih dana, Tramp je iznosio tvrdnje da je Halper bio ubačen kao doušnik u njegov izborni štab.

Američki lider je sinoć tvitovao: "Ako osoba koja je rano ubačena u moju kampanju nije bila ŠPIJUN ubačen" (od strane administracije bivšeg predsednika Baraka Obame) "iz političkih razloga, kako su tako ogromne sume novca uplaćene za njegove usluge - mnogo više nego što je normalno..."

Još nije objavljeno koliko je FBI platio Halpera, međutim američki finansijski dokumenti pokazuju da je od 2012. Halper imao ugovore sa Pentagonom u iznosu od više od milion dolara za istraživanje i razvoj u sferi društvenih nauka, iako novac nije upućen isključivo njemu. On je angažovao druge akademike da mu pomognu u istraživanjima i pripreme izveštaje.

Tramp je u sledećem tvitu poručio: "Pratite novac! Špijun je tu bio rano u kampanji i nikada nije prijavio dosluh sa Rusijom, jer nije bilo dosluha. Bio je tu samo da bi špijunirao iz političkih razloga i pomogao korumpiranoj Hilari da pobedi". Tramp, inače, često koristi pežorativni opis svoje demokratske rivalke, bivše državne sekretarke Hilari Klinton.

Pošto je Tramp početkom nedelje zahtevao da FBI i Sekretarijat za pravosuđe, pod čijom jurisdikcijom biro radi, otkriju poverljive podatke o svojoj saradnji sa Halperom, zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn i direktor FBI-ja Kristoer Rej pristali su da se u četvrtak sastanu sa dvojicom istkanutih republikanskih kongresmena Devinom Nunjesom i Trejem Gaudijem da bi im podelili informacije koje poseduju.

Rozenstajn je takođe zatražio od generalnog inspektora Sekretarijata za pravosuđe da istraži FBI-jevu saradnju sa Halperom.

“Ako se bilo ko infiltrirao ili nadzirao učesnike u predsedničkoj kampanji iz nelegalnih razloga, moramo da znamo za to i preduzmemo odgovarajuću akciju", izjavio je Rozenstajn.

Otpušteni direktor FBI-ja Džejms Komi koji je pokrenuo istragu Rusije je izjavio da je FBI-jeva upotreba doušnika zakonski čvrsto regulisana i neopohodna za zaštitu zemlje. Tvitovao je “činjenice su važne” dodajući da će napadi na FBI I laži o radu birao naneti trajnu štetu zemlji.

Za to vreme, državni sekretar Majk Pompeo poručio je da Trampova administracija neće tolerisati rusko mešanje u kongresne izbore 2018. Govoreći pred Odborom za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, Pompeo je poručio da će administracija preduzeti “odgovarajući kontramere” da se suprostavi “kontinuiranim pokušajima” Rusije da se umeša u izbore u novembru, iako nije elaboprirao o kakvom mešanju je reč niti kakve će se kontramere preduzeti.

XS
SM
MD
LG