Linkovi

Senatski odbor saglasan - Rusija se mešala da pomogne Trampu


Demokratski senator Mark Vorner (L) i njegov repulikanski kolega Ričard Bur
Demokratski senator Mark Vorner (L) i njegov repulikanski kolega Ričard Bur

Odbor za obaveštajne poslove američkog Senata saopštio je da je saglasan sa procenom obaveštajnih agencija da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine da bi pomogla Donaldu Trampu, a naškodila kandidaturi njegovog demokratskog rivala Hilari Klinton.

Predsedavajući odbora, republikanski senator Ričard Bur, saopštio je u sredu da je njegovo osoblje 14. meseci "razmatralo izvore, metode i analitički rad, i da nema razloga da se osporavaju zaključci obaveštajne zajednice".

Vodeći demokrata u odboru, senator Mark Vorner pozdravio je rad obaveštajne zajednice i poručio da su "ruska nastojanja bila sveobuhvatna i sofisticirana i da ih je naložio sam Putin da bi pomogao Donaldu Trampu, a naškodio Hilari Klinton".

Saopštenje senatskog odbora u suprotnosti je sa nalazima obaveštajnog odbora Predstavničkog doma koji je prošlog meseca saopštio da obaveštajne agencije "nisu koristile odgovarajuće analitičke metode" u proceni namera ruskog predsednika Vladimira Putina.

Članovi tog odbora saopštili su da su saglasni da je Putin želeo da nanese štetu Klinton, ali da to ne znači da je želeo da pomogne Trampu.

Lideri senatskog odbora su posle pretresa sa bivšim obaveštajnim zvaničnicima, koji je bio zatvoren za javnost, saopštili i da nastavljaju istragu ruskog mešanja u američke izbore.

Rusija je više puta demantovala te optužbe.

Donald Tramp Junior (arhivski snimak)
Donald Tramp Junior (arhivski snimak)

Senatski odbor objavio transkripte o susretu u Trampovoj kuli

Senatski odbor za pravosuđe objavio je više od 2.500 stranica transkripta u vezi sa sastankom održanim u junu 2016. između predstavnika Donalda Trampa i grupe Rusa koji su obećali da će im dati kompromitujuće informacije o demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton.

Odbor koji predvode republikanci objavio je kolekciju svedočenja, zabeleški i drugih informacija prikupljenih od osam osoba koje su prisustvovale spornom sastanku u Trampovoj kuli u Njujorku.

Trampov sin, Donald Mlađi i drugi Trampovi saradnici očekivali su da će dobiti informacije koje bi inkriminisale Klinton. Taj sastanak sada istražuje specijalni tužilac Robert Maler, koji vodi istragu o tome da li je Trampov štab bio u dosluhu sa Rusijom da bi pobedio na izborima 2016. i da li je predsednik Tramp ometao sprovođenje pravde.

Prema transkriptima, Tramp Junior je odboru za pravosuđe prošle godine rekao da se ne seća da li je razgovarao o istrazi Rusije sa svojim ocem. On je takođe izjavio da ne misli da postoji bilo šta neprilično u vezi sa sastankom u Trampovoj kuli.

Pored Trampa Mlađeg, tom sastanku su prisustvovali predsednikov zet Džered Kušner, tadašnji menadžer kampanje Pol Manafort i ruska pravnica Natalija Veselnickaja. Tu su takođe bili rusko-američki lobista Rinat Ahmetshin, koji je bio prevodilac Veselnickaje, Ike Kaveladze, biznismen iz bivše sovjetske republike Gruzije, i britanski publicista i muzički promoter Rob Goldston, koji je pomogao u organizaciji sastanka.

Transkripti, zasnovani na pisanim i usmenim svedočenjima pred senatskim odborom takođe otkrivaju sledeće:

Advokati Trampa Juniora pokušali su da koordinišu izjave u javnosti posle otkrića o kontroverznom sastanku. I pre nego što su mediji objavili da je sastank bio održan, prema transkriptima, advokat Trampa Mlađeg, Alen Futerfas, počeo da kontaktira učesnike sastanka da bi se postarao da njihove izjave o susretu budu konzistentne.

Goldston, koji je Trampu Junioru obećao da Veselnickaja može da pruži štetne informacije o Klinton, rekao je odboru da je izneo taj predlog pošto je dobio uveravanja da Veselnickaja ima "dobre veze" i da poseduje "inkriminišući materijal."

Šest meseci posle sastanka, Goldston je predložio drugi sastanak sa Veselnickajom i Trampovim timom. Goldston kaže da se obratio Trampovom pomoćniku u ime ruskog milijardera Arasa Agalarova, koji ima lične veze sa ruskim predsednikom Putinom. Drugi sastanak se nije odigrao.

Reagujući na najnovije transkripte, Tramp Junior je objavio saopštenje u kojem navodi: "Javnost sada može da se vidi da sam u toku više od pet sati odgovorio na svako pitanje koje mi je postavljeno i da sam bio iskren i otvoren prema odboru."

Senatski odbor nije ispitivao Veselnickaju ali je objavljen njen pisani odgovor na pismo koje joj je predsedavajući komiteta Čak Gresli uputio prošle godine. Odbor takđe nije mogao da ispita Kušnera i Manaforta, iako je objavio jednu stranicu beleški koje je Manafort zapisao tokom sastanka.

Bela kuća je priznala da je predsednik učestvovao u pisanju prvog saopštenja nakon što su mediji objavili vest o sastanku u Trampovoj kuli sa ruskom pravnicom. U saopštenju je navedeno da je tema sastanka u većoj meri bio program usvajanja dece iz Rusije. Kasnije je međutim Tramp Junior objavio imejlove koji pokazuju da je pristao na sastanak pošto su mu obećane informacije koje mogu da nanesu štetu Hilari Klinton.

Manafort se, nezavisno od ovoga, suočava sa više od deset optužbi u vezi sa njegovim lobiranjem u inostranstvu, uključujući zaveru o pranju novca i izbegavanju prijavljivanja poreza.

XS
SM
MD
LG