Linkovi

Prvi general SAD: Gubici ruske vojske u Ukrajini veći od 100.000 ljudi


Ukrajinska samohodna haubica poljske proizvodnje ispajuje granatu na ruske položaje, tokom ruskog napada na Ukrajinu, na frontu u regionu Donjecka, Ukrajina, 8. novembra 2022.
Ukrajinska samohodna haubica poljske proizvodnje ispajuje granatu na ruske položaje, tokom ruskog napada na Ukrajinu, na frontu u regionu Donjecka, Ukrajina, 8. novembra 2022.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD general-pukovnik Marj Mili ocenio je da je ruska vojska pretrpela gubitke od više od 100.000 ubijenih i ranjenih u Ukrajini i dodao da su oružane snage Kijeva "verovatno" pretrpele sličan broj žrtava u ratu.

Te procene Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi.

Radi se o najvišem broju žrtava, koju je izneo bilo ko u SAD do sada, u trenutku kada se Ukrajina i Rusija suočavaju sa potencijalnim zimskim zatišjem u borbama, za koje stručnjaci kažu da bi moglo da pruži priliku za neku vrstu pregovora.

Upitan o izgledima za diplomatiju u Ukrajini, Mili je napomenuo da je rano odbijanje pregovora u Prvom svetskom ratu pogoršalo ljudsku patnju i dovelo do više miliona žrtava.

"Dakle, kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir... iskoristite trenutak", rekao je Mili za Ekonomski klub Njujorka.

Ranije u sredu, Rusija je saopštila da će se njene trupe povući sa zapadne obale reke Dnjepar u blizini strateškog grada Hersona na jugu Ukrajine, što predstavlja značajan korak za Moskvu i potencijalnu prekretnicu u ratu.

Neki eksperti kažu da bi najnoviji neuspeh Moskve mogao da omogući Ukrajini da pregovara sa pozicije sile, dok drugi tvrde da bi Rusija mogla da iskoristi pregovore kako bi kupila vreme za resetovanje i osposobljavanje svojih snaga za obnovljenu prolećnu ofanzivu.

Mili je rekao da prvi pokazatelji ukazuju na to da Rusija nastavlja sa svojim povlačenjem iz Hersona, ali je upozorio da bi moglo potrajati dok se to završi.

"Neće im za to biti potrebno dan ili dva, već dani, a možda čak i nedelje da povuku te snage južno od te reke", rekao je Mili, procenjujući da Rusija verovatno ima 20.000 do 30.000 vojnika severno od reke Dnjepar u toj oblasti.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO nisu direktno intervenisali u Ukrajini, ali naoružavaju, savetuju i omogućavaju njenoj vojsci da brani Kijev od ruskih invazijskih armija.

Mili je rekao da je dosadašnji sukob pretvorio od 15 do 30 miliona Ukrajinaca u izbeglice i da je u njemu ubijeno verovatno 40.000 ukrajinskih civila.

"Gledate više od 100.000 poginulih i ranjenih ruskih vojnika. Ista stvar je verovatno na ukrajinskoj strani. Mnogo ljudske patnje", rekao je Mili.

Uprkos velikom broju žrtava, američki zvaničnici kažu da Moskva nije bila u stanju da postigne svoje ciljeve u Ukrajini i postavili su pitanje koliko dugo će Rusija moći da izdrži invaziju u kojoj je takođe desetkovan veći deo njenih mehanizovanih kopnenih snaga i uništene zalihe artiljerije.

XS
SM
MD
LG