Linkovi

Studija: Mnogim ženama nepotrebna hemoterapija za rak dojke


Radiolog koristi lupu kako ne bi propustio da otkrije rak dojke dok pregleda mamograme
Radiolog koristi lupu kako ne bi propustio da otkrije rak dojke dok pregleda mamograme

Većina žena, kod kojih su u ranoj fazi otkrivene najčešći oblici raka dojke, možda će moći da izbegne hemoterapiju, navodi se u novoj studiji, koju je predvodio dr Džozef Sparano, a koja je objavljena u časopisu “Medicinski žurnal Nove Engleske” (New England Journal of Medicine).

Istraživanjem je utvrđeno da su se žene, s malim tumorima, koji se nisu proširili na limfne žlezde, skoro podjednako dobro oporavljale od bolesti samo uz upotrebu lekova, kao one koje su bile izložene hemoterapiji.

“Uticaj ove studije je ogroman”, rekao je dr Sparano iz Medicinskog centra Montefjore u Njujorku.

Zahvaljujući toj - do sada najobimnojoj studiji o lečenju raka dojke, koja je ikada sprovedena, 70 hiljada Amerikanki mogle bi svake godine da budu pošteđene toksičnog tretmana.

Studijom je utvrđeno da bi genetički test tumora mogao da odredi koje žene bi imale koristi od terapije samo lekovima, koji blokiraju hormon estrogen ili sprečavaju telo da ga proizvodi.

Pošto su pratili 10.273 žene tokom prosečno devet godina, istraživači su utvrdili da se kod 83,3 odsto onih koje su bile samo na hormonskoj terapiji prvobitni rak nije vratio i da nisu razvile rak na drugim mestima u telu. U grupi koja je podvrgnuta i hormonskoj i hemoterapiji taj postotak je bio tek neznatno bolji, odnosno 84,3 odsto.

Sveobuhvatna stopa preživelih u te dve grupe bila je 93,9 odsto, odnosno 93,8 odsto.

XS
SM
MD
LG