Linkovi

Rak dojke i etnička pripadnost


Radiolog proverava mamogram koristeći lupu
Radiolog proverava mamogram koristeći lupu

Istraživači su želeli da saznaju da li rasa ili etničko poreklo imaju ulogu u preživljavanju i ustanovili su da imaju...

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena širom sveta, a rasa i etničko poreklo izgleda da imaju uticaj na preživljavanje. To je tako čak i kada se bolest otkrije u ranoj fazi.

Iako se rak dojke često smatra bolešću razvijenih zemalja, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da skoro 50 odsto onih kojima je ustanovljena dijagnoza raka dojke, a više od polovine onih koji umru od te bolesti, živi u manje razvijenim zemljama.

Sudeći prema podacima iz najnovije studije, SZO procenjuje da je pola miliona žena umrlo od te bolesti tokom 2011. godine. Ali bez obzira na to gde žene žive, saznanje da one imaju rak dojke stiže kao šok.

Šeron Njumen se priseća dana kada je saznala dijagnozu.

“Ušla sam u fazu poricanja. Nisam mogla ni sa kim da razgovaram o tome”.

Tumor koji je imala Šeron bio je mali, a njeno lečenje uspešno. Međutim, dr Stiven Nerod kaže da čak i mali tumori mogu da budu opasni.

“Čak i među ženama koje sui male imaju male tumore, postojala je velika razlika u procentu preživljavanja”.

Doktor Nerod i drugi istraživači iz Ženske univerzitetske bolnice u Torontu proučavali su podatke više od 400 hiljada pacijenata sa rakom dojke u Sjedinjenim Državama.

Oni su pratili žene tokom sedam godina pošto im je uspostavljena dijagnoza. Istraživači su želeli da saznaju da li rasa ili etničko poreklo imaju ulogu u preživljavanju. I ustanovili su da imaju.

“U poređenju sa belim ženama, crne žene imale su jedan ipo, do dva puta više šansi da umru od malog raka dojke, a žene kineskog ili japanskog porekla oko upola manje šanse da umru od malog kancera”.

Ne postoje studije koje su upoređivale procenat smrtnosti između afro-američkih žena i onih u podsaharskoj Africi ili crnih žena bilo gde drugde. Ali doktor Nerod kaže da misli da su te grupe pod rizikom za dobijanje agresivne vrste raka dojke. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG