Linkovi

Novi programi za prevenciju raka dojke


Žene na seminarima koriste "cvetni krug" da bi naučile da se samostalno pregledaju i uoče abnormalne pojave u dojci.
Žene na seminarima koriste "cvetni krug" da bi naučile da se samostalno pregledaju i uoče abnormalne pojave u dojci.

Organizacija pod nazivom Fondacija „Budimo u kontaktu“ promoviše samostalne preglede za žene i redovne medicinske preglede zbog ranog tretmana.

Rano otkrivanje je najvažnije kao pomoć ženama da prežive rak dojke. Ali medicinski stručnjaci kažu da širenje te poruke i dalje predstavlja izazov. Organizacija pod nazivom Fondacija „Budimo u kontaktu“ promoviše samostalne preglede za žene i redovne medicinske preglede zbog ranog tretmana.

Ttinejdžerke iz Los Anđelesa uče o raku dojke kroz obrazovni takozvani cvetni krug. Napravljen u obliku cveta, on ih uči kako da se samostalno pregledaju i ohrabruje medicinsko praćenje ukoliko primete nešto abnormalno. Njihov rizik je trenutno nizak ali će porasti kako postaju stariji. Meri En Vasil uspostavljena je dijagnoza raka dojke pre 10 godina, kada je imala 39.

“Moj sin je tada napunio 10, a moje ćerke imale su 12 i 13 godina. Pogledala sam ih i pomislila, nikada nisam imala porodičnu istoriju raka dojke. To nije istina za njih.”

Porodična istorija raka dojke povećava rizik. Namera Meri Valis da obrazuje svoju decu o toj bolesti dovela je do do ovog obrazovnog programa, koji se koristi u 26 zemalja. Procenti raka dojke su viši u razvijenim zemljama kao što su Sjedinjene Države, gde će svakoj osmoj ženi biti ustanovljen rak dojke tokom života.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da mesta kao što je Afrika imaju mnogo nižu stopu bolesti, delom i zbog razlika u načinu ishrane i životnom stilu ali i taj broj raste.

Glumica Anđelina Žoli privukla je pažnju na bolest kada je objavila prošle godine da su joj uklonjene obe dojke kada je saznala da su retka genetska mutacija i njena porodična istorija povećali njen rizik za dobijanje raka dojke. Lekarka Anđeline Žoli, Kristi Fank kaže da su obaveštenost i redovna medicinska kontrola najvažniji.

Doktorka Fank održala je predavanje u sinagogi, kao deo zalaganja svoje klinike, a fondacija Budimo u kontaktu kasnije je njoj i saradnicima dodelila priznanje na svom godišnjem skupu u Los Anđelesu.

“Svi bi smo želeli da postoji lek ili vakcina ili nešto što bi magično zaustavilo tu bolest. To je veoma daleko. Nije čak ni na horizontu. Zato je trenutno naša najbolja odbrana od te bolesti rano otkrivanje. Rak dojke u ranoj fazi je 98 odsto izlečiv.”

Glumac Rob Lou, koji je izgubio baku i majku zbog raka dojke, bio je na pomenutom skupu.

“Upoznao sam mnogo heroja, bilo da je njihovo herojstvo u borbi sa teškom bolešću ili je njihov heroizam u tome što samo prikupljaju novac kako bi pomogli ljudima u toj borbi ili su to lekari koji su na prvim linijama medicinske tehnologije. Neminovno, to me je inspirisalo.”

U međuvremenu, Meri En Vasil, podvrgnuta je tretmanu jer joj se rak vratio. Ona kaže da se nikada nije osećala više živom i poručuje da rak dojke može da se pobedi.
XS
SM
MD
LG