Linkovi

Nove metode lečenja raka dojke


Centar za rak na univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru

Vest koja obećava u vezi sa tretmanom raka dojke! Lekari koji vode klinička ispitivanja u Centru za rak „Džons Hopkins“ u Baltimoru, kažu da su uspešno ubrizgali lek protiv raka direktno u tumor u dojci. Početni rezultati pokazuju da tretman ne samo što uništava tumor, nego štiti bolesnika od hirurške intervencije i pratećih posledica radikalnijih tretmana.

Rak dojke u početnoj fazi obično se otrkiva pomoću mamograma. U ovom trenutku, standardni tretman posle otkrivanja tumora je hirurgija, praćena zračenjem i hormonskom terapijom. Žene sa velikim rizikom da će oboleti od raka dojke se čak opredeljuju za mastektomiju – hirurško uklanjanje jedne ili obe dojke – da bi se taj rizik smanjio. U Centru za rak „Džons Hopkins“ u Baltmoru, onkolog Varid Sterns proučava manje radikalan pristup.

„S obzirom da većina kancera nastaje u dojci i ćelijama koje se protežu duž mlečnih kanala u dojkama, postavlja se pitanje da li možemo da eliminišemo te opasne ćelije i na taj način eliminišemo rak dojke.“

Ideja je jednostavna. Mala količina leka za hemoterapiju se unese kroz bradavicu na dojci i mlečne kanale u kojima se formiraju kancerogene, pa čak i predkancerogene ćelije. Čitav postupak traje tridesetak minuta. U kliničkim ispitivanjima, istraživači su ustanovili da je ova tehnika efikasnija i manje toksična od uobičajenog postupka unošenja hemoterapije kroz venu.

Ustanovili smo da je koncentracija leka u dojci veoma visoka, a da je koncentracija leka u sistemu krvnih sudova veoma niska.“

Sa konvencionalnom hemoterapijom, tačno je upravo suprotno: lek unet kroz venu koncentriše se u krvotoku, ali je manje koncentrisan tamo gde je najpotrebniji – u dojci. Klinička ispitivanja su toliko uspešna da bi ova vrsta tretmana na kraju mogla da postane standard za pacijente sa rakom dojke u sasvim početnoj fazi ili one koji su u opasnosti da ga dobiju.

„Očekujem da će ovaj tretman moći da se obavi u običnoj kabini za mamogram. To smo vrlo jednostavno radili u našem istraživanju sa ambulantnim pacijentima. Ne traje dugo i nije bolno.“

Doktorka Sterns poredi postupak sa kolonoskopijom. Ukoliko se pronađe polip, lekar ga uklanja pre nego što postane kancerozan. On dodaje da istraživači treba da ustanove kolika doza leka je potrebna i koliko često treba da se ubrizgava da bi rak dojke nestao. Ona procenjuje da će istraživanje trajati desetak godina. A onda, ako se ispostavi da postupak obećva onoliko koliko izgleda, mogao bi da postane standardni tretman za pacijente sa rakom dojke u ranoj fazi.

XS
SM
MD
LG