Linkovi

Pozorišna predstava o raku dojke


Univerzitet države Mizuri napravio predstavu sa ciljem da nauči buduće lekare i medicinsko osoblje kako da se ophode prema pacijentima koji imaju rak dojke.

Pozorište je oduvek korišćeno da pomogne ljudima da nauče o svemu, od side do pitanja mentalnih oboljenja. Sada postoji i predstava koja pomaže lekarima i medicinskom osoblju da shvate svoje pacijente koji imaju rak dojke.

Rak dojke je vodeći uzrok smrti od bolesti raka kod žena širom sveta. Zulima Palasio je pacijent sa rakom dojke u Sjedinjenim Državama. Ona se seća šoka koji je pretrpela kada joj je lekar pokazao rezultate njene biopsije.

"Prvi put kada mi je lekarka saopštila, bila sam u potpunom šoku, potpuno. Kao, ne shvatam, ne meni. To je nešto što se događa drugim ljudima, ne meni", priseća se Palasio.

Zulima Palasio imala je podršku svog supruga i prijatelja, saosećajnih medicinskih sestara i lekara kojima je verovala. Ali nemaju svi pacijenti koji imaju rak dojke takvu podršku.

Na univerzitetu države Misuri trude se da pomognu sa predstavom pod nazivom "Rak dojke - dijalozi". Jedan od ciljeva je da se pomogne studentima medicine, lekarima i medicinskom osoblju da budu više posvećeni potrebama svojih pacijenata.

Dijalozi su uzeti iz iskustava iz stvarnog života. Videti ponekada surovu realnost, može da napravi razliku, kaže doktor Džejms Kembel.

“Kada studenti prvi put počnu da se ponašaju kao budući lekari, oni uče da je važno da uspostave vezu sa svojim pacijentima i da budu sposobni da uspešno komuniciraju", kaže dr Kembel.

Jednako važna kao i scenario je činjenica da publika može da ga prepravi kako bi omogućila osećajniji odnos između pacijenta i lekara. Rejčel Bauer je koordinator produkcije.

"To je jedna od stvari koje radimo u interaktivnom teatru, kada publika uoči nešto što joj se ne dopada, oni prekinu predstavu. I mi zaustavimo scenu i zatim oni mogu da se umešaju. To je trenutak kada dobijemo najviše povratnih informacija od publike koja može da kaže, na primer, to ne može da se dogodi ili neću dozvoliti da se to dogodi određenom pacijentu", objašnjava Bauer.

“Vaše šanse da preživite su mnogo bolje nego pre 20 godina. U to vreme smatrali bi vas beznadežnim slučajem.”

Ono što je ovaj lekar mogao da kaže na bolji način je da 70 odsto žena koje dobiju rak dojke, mogu da budu izlečene, ako im je na vreme pružen tretman. Svetska zdravstvena organizacija navodi da bi, u cilju sprečavanja smrti, muškarci i žene koji primete neke promene u svojim grudima, trebalo da dobiju medicinsku pažnju bez odlaganja.
XS
SM
MD
LG