Linkovi

Novi test za rak dojke


Novi test razvijen u Sjedinjenim Državama, pod nazivom Onkotajp De Iks, određuje na koji način će pacijent reagovati na hemoterapiju, i jedan je od nekoliko genetičkih testova, koji može da pokaže lekarima kolika je verovatnoća povratka bolesti.

Pacijenti sa rakom dojke plaše se hemoterapije zbog njenih brojnih sporednih efekata, kao što su mučnina i gubitak kose, uz potencijalna oštećenja pluća, jetre i kostiju. Međutim, studije su pokazale da neki pacijenti nemaju dobrobiti od hemoterapije. Novi genetički test sada pomaže lekarima da provere te pacijente i izbegnu nepotrebni tretman.

Kada uzorak tkiva dojke pokaže prisustvo malignog tumora, lekari često preporučuju hiruruški zahvat, posle kojeg sledi šestomesečni tretman lekovima, u koji može da bude uključena i hemoterapija, radi sprečavanja daljeg širenja kanceroznih ćelija. Hemoterapija uništava preostale ćelije raka, ali takođe ima štetne sporedne efekte, mučninu, gubitak kose, vrtoglavicu, kao i mogući sterilitet i oštećenja nekih organa.

“Znamo da neki lekovi mogu da utiču na rad srca. Tu je i pitanje o dugotrajnim posledicama nešto povišenog rizika od demencije, na primer. S druge strane, tu je neprijatnost od četvoromesečnog neophodnog tretmana, a ljudi često moraju da prestanu da rade na šest meseci”, ističe Sajmon Holt iz bolnice Princ Filip u Velsu.

Novi test razvijen u Sjedinjenim Državama, pod nazivom Onkotajp De Iks, određuje na koji način će pacijent reagovati na hemoterapiju.

“Onkotajp De Iks delotvorno govori o unutrašnjem radu ćelije, o tome koji određeni geni su stvorili određeni kancer i iz čitanja tih gena možete da dobijete više informacija o tome da li će se tumor proširiti na neki drugi deo tela ili neće”.

Izbegavanje hemoterapije posle hirurške operacije znači da pacijenti, kao što je Nia Barton, mogu da nastave svoj normalan život uz redovne provere, kako bi se osiguralo da više nemaju rak. Onkotajp De Iks je jedan od nekoliko genetičkih testova, koji može da pokaže lekarima kolika je verovatnoća povratka bolesti i najprecizniji je u ranim fazama. Slični testovi, kao što su Prosigna i Endopredikt su u fazi kliničkih ispitivanja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Austriji. Do sada, Onkotajp De Iks je korišćen samo u slučajevima raka dojke, ali istraživači kažu da slični testovi mogu da budu razvijeni za ostale vrste raka.

XS
SM
MD
LG